loader
Foto

Regizorul Stere Gulea aniversat la „Duminica filmului românesc”

Pentru că în 2 august, regizorul împlineşte 78 de ani, TVR 2 îl serbează în avans programând, în 25 iulie, două dintre filmele sale: Ochi de urs de la ora 12.45 şi Iarba verde de acasă de la ora 20.10.

 

De la 12.45 - Ochi de urs - 1983

Regia: Stere Gulea
Cu: Dragoş Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Dorina Lazăr

Dramă, adaptare a nuvelei cu acelaşi nume de Mihail Sadoveanu. Un pădurar văduv este fermecat după ce a privit fix în ochii unui urs pe care urma să-l împuşte. Salvarea pare să vină de la un pustnic care îi spune că suferă de boala ochiului de urs şi că lucrurile ar trebui să se îndrepte prin multe rugăciuni şi citire de psalmi. „Ochi de urs este un film polemic, o replică la modalitatea «descriptivă», evidentă în mai toate peliculele inspirate din opera ilustrului prozator moldovean. Este o încercare, nu lipsită de reuşite (portretistice, psihologice, de atmosferă), de a pătrunde în universul mitic al pădurii româneşti.”-Călin Căliman (Istoria filmului românesc, ed. Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2000) .

“Ochi de urs”, în regia lui Stere Gulea, ad rouce în rolurile principale artişti inediţi: îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca, actorul Dragoş Pâslaru care la mijlocul anilor ‘90 s-a călugărit, precum şi soprana Daniela Vlădescu.

La un an după Revoluţie, Dragoş Pâslaru a devenit fratele Vasile, iar ulterior ieromonah cu numele de părintele Valerian. Dragoş Pâslaru a ales să îmbrace haina monahală după Mineriada din 1990, când a fost bătut cu bestialitate de mineri.

De la 20.10  - Iarba verde de acasă - 1978

Regia: Stere Gulea
Cu: Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Vasile Niţulescu

Dramă. Ştefan Corici, tânăr profesor de matematică, refuză un post confortabil la oraş, obţinut prin intervenţia viitorului socru, şi pleacă să lucreze la şcoala din satul natal. Acolo găseşte o gospodărie părăsită: mama a murit, tatăl munceşte pe şantier. După greutăţile începutului, responsabilitatea repunerii pe picioare a gospodăriei, precum şi contactul cu inocenţa şi puritatea copiilor, îi dau sentimentul că n-a făcut deloc o alegere rea.

Acesta este cel de-al doilea film din cariera regizorului Stere Gulea.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...