loader
Foto

Regizorul Godard, sărbătorit la „Filmul de artă”

Sâmbătă, 10 septembrie, de la 22:10, TVR 2 difuzează „O femeie e o femeie” (Une femme est une femme), primul film color regizat de Jean-Luc Godard şi unul dintre filmele de referinţă ale Noului Val Francez.

 

Angela (Anna Karina), dansatoare exotică, îşi doreşte să aibă un copil împreună cu iubitul ei Emile (Jean-Claude Brialy), dar cum acesta ezită şi începe să fie sensibilă la demonstraţiile de afecţiune ale lui Alfred (Jean-Paul Belmondo), prietenul lui Emile.

Filmul este un omagiu-din care nu lipseşte o notă de ironie-adus filmului muzical american, sau, aşa cum îl numeşte Godard însuşi: „un musical neorealist, adică o contradicţie în termeni”. O combinaţie ameţitoare de culoare, umor şi muzică (creată de celebrul Michel Legrand) , „O femeie e o femeie” ne prezintă un Godard cald şi accesibil. Acesta este prima producţie pe care regizorul o filmează color şi Cinemascope şi, după cum spunea chiar el, „Une femme est une femme” este primul său film „adevărat”.

Angela  este interpretată de Anna Karina, actriță care a fost considerată drept muza lui Jean Luc Godard, pionerul noului val al filmului franțuzesc. De-a lungul carierei, actrița a câștigat premiul pentru Cea mai Bună Actriță la Festivalul de Film de la Berlin cu acest film și a mai jucat în „Bande à part” (1964), „Justine” (1969), „L'Alliance” (1970) sau „Chinese Roulette” (1976).

Jean-Paul Belmondo este văzut drept unul dintre actorii proeminenţi ai Noului Val din Franţa anilor 60. De-a lungul carierei sale, el a jucat în multe filme regizate de Jean-Luc Godard, cel care l-a şi „introdus” pe scena cinematografică franceză.  În 1986 Belmondo a fost numit Officier al Ordre national du Mérite, iar în 1991, statul francez i-a oferit distincţia de Officier al Légion d'honneur, promovat ulterior (2007) la gradul de Commandeur.

Pentru acest film, Godard a primit premiul special pentru regizor la Festivalul de Film de la Berlin.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 10 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...