loader
Foto

Galerie foto

Regizorul Felix Alexa vine la Nocturne, de la TVR

Marina Constantinescu a stat de vorbă cu regizorul care se autointitulează „un om cu puţini prieteni”. În 17 aprilie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Invitatul Marinei Constantinescu la ediţia din 17 aprilie a emisiunii Nocturne a fost regizorul Felix Alexa. Am urmărit povestea destinului unui regizor român marcat de marile întâlniri din viaţa lui. Nocturne - vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

La Nocturnele de vineri am descoperit sensibilităţile, dar şi punctele forte ale unui om cu puţini prieteni, după cum declara chiar el. Perioada de început a carierei lui Felix Alexa a fost sub semnul întâlnirii cu Petre Brook, cel căruia UNITER îi acordă în acest an premiul de excelenţă, un omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc.

Regizorul de teatru Felix Alexa l-a întâlnit pe Peter Brook într-o cabină mică a Teatrului Bulandra. Regizorul român a povestit la Nocturne că era atât de emoţionat încât mâna i s-a umezit instantaneu. După o lună, era invitat la un workshop la Viena. Ulterior, a fost selectat  să-i devină asistent de regie lui Peter Brook. „Eram în perioada de formare şi, în mai puţin de un an, toate posibilităţile erau de partea mea", îşi aminteşte Felix Alexa.

Invitatul emisiunii a rememorat capitole din viaţa lui care au legatură directă cu personalitatea lui Peter Brook, cel care cerceta publicul, în adevăratul sens al cuvântului. Ascuns în spatele spectatorilor, le analiza acestora reacţiile scenă cu scenă, iar acolo unde piesa nu mai prezenta interes, modifica, vorbea cu actorii şi transforma momentul. Cu un asemenea profesionist a avut onoarea să lucreze Felix Alexa în cel mai potrivit moment, cel al începuturilor.

(w882)

Alte două momente importante în evoluţia lui Felix Alexa sunt cele când şi-a intersectat drumurile cu George Banu şi Patrice Chereau, studioul Nocturnelor găzduindu-i pe fiecare dintre cei doi în anii trecuţi. Iar întâlnirile acestea l-au condus şi spre câteva concluzii: „Îmi dau seama că meseria asta este despre fragilitate", dar şi că „O relaţie adevărată, şi pe scenă, şi în viaţă, are nuanţe", spune Felix Alexa.

După zeci de piese de teatru montate pe marile scene ale teatrelor bucureştene (Bulandra, Naţional, Metropolis, Odeon, etc.) ori ale celor din ţară (Cluj Napoca, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Braşov etc.) şi chiar internaţionale, Felix Alexa recunoaşte: „Nu-mi mai este frică de vulnerabilităţile mele". Mai multe despre destinul regizorului, acum în vârstă de 48 de ani, am aflat la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ vineri, de la 24.00.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...