loader
Foto

Regal Hitchcock în fiecare săptămână, la Telecinemateca TVR 2

Miercuri, 15 februarie, de la 20.10 urmăriţi Cortina sfâşiată , un thriller cu Paul Newman şi Julie Andrews în rolurile principale

 

“Cortina sfâşiată” este unul dintre filmele realizate în etapa de deplină maturitate artistică a regizorului Alfred Hichcock şi care încununează cariera remarcabilă a acestuia.

Paul Newman interpretează magistral rolul profesorului şi talentatului fizician american Michael Armstrong. Printr-o serie de întâmplări, el ajunge în Germania de Est unde descoperă detalii foarte interesante pentru studiile sale privind proiectilele nucleare sovietice.

Alături de el, pas cu pas, este Sarah Sherman (Julie Andrews), logodnica sa (şi ea cercetătoare), care pleacă după el, spre marea surpriză a profesorului. Ea descoperă curând că Michael nu este trădător, ci activează ca agent secret, sub acoperire, trimis în spatele Cortinei de Fier pentru a intra în posesia unor informaţii ştiinţifice preţioase.

După ce Michael şi Sarah reuşesc să afle toate secretele de care aveau nevoie, ei trebuie acum să parcurgă un drum extrem de periculos pentru a putea evada din Germania împreună cu toate informaţiile legate de ilegalităţile descoperite.

******

Din 4 ianuarie, în fiecare seară de miercuri, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi la o întâlnire săptămânală, în cadrul Telecinematecii, cu şase dintre creaţiile cinematografice semnate Alfred Hitchcock .

"Sunt plin de angoase, aşa că fac tot posibilul să evit complicaţiile. Îmi place ca totul în jurul meu să fie clar şi de un calm perfect" declara Alfred Hitchcock, creatorul unor momente cinematografice antologice, care dau şi astăzi fiori pe şira spinării. Adulat şi controversat, lăudat pentru geniul său creativ şi criticat pentru duritatea cu care îşi trata colaboratorii, mai ales femeile, "maestrul suspansului" a schimbat pentru totdeauna conceptul de thriller cinematografic. A avut surse de inspiraţie multiple, care l-au marcat, de la pasiunea sa pentru scriitori ca Dickens şi Edgar Allan Poe, până la atmosfera de teroare care domnea în colegiul iezuit pe care l-a urmat în copilărie. A avut colaborări de lungă durată cu mari actori de la Hollywood: Cary Grant, James Stewart şi Gregory Peck i-au fost buni prieteni şi au jucat în câteva dintre cele mai importante filme ale sale. Ca orice mare artist, a avut şi muze-actriţe, cele mai multe blonde, pentru că "blondele sunt victimele perfecte": Ingrid Bergman, Grace Kelly şi, mai ales, Tippi Hedren, a cărei luptă cu stolurile de păsări feroce bântuie şi azi memoria cinefililor.

Deschizător de drumuri, atât în materie de construcţie narativă, cât şi de psihologie a personajelor, Hitchcock şi-a lăsat amprenta asupra istoriei cinematografului – în asemenea măsură, încât alţi mari regizori ai secolului XX se recunosc marcaţi de geniul său, de la Brian de Palma până la Pedro Almodovar şi Francois Truffaut, acesta din urmă considerându-l marele său mentor.

În cadrul ciclului Telecinemateca, TVR2 a pregătit de la începutul acestui an o serie de şase filme semnate Alfred Hitchcock:

  • REBECCA (1940), cu Laurence Olivier şi Joan Fontaine
  • NOTORIOUS (1946), cu Ingrid Bergman şi Cary Grant
  • ÎN SPATELE FERESTREI/REAR WINDOW (1954), cu James Stewart şi Grace Kelly
  • NECAZURI CU HARRY/THE TROUBLE WITH HARRY (1955), cu Shirley MacLaine
  • VERTIGO (1958), cu James Stewart şi Kim Novak
  • CORTINA SFÂŞIATĂ/TORN CURTAIN (1966), cu Paul Newman şi Julie Andrews

Ca de fiecare dată, la Telecinemateca, filmul săptămânii este prezentat de Radu F. Alexandru

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...