loader
Foto

Galerie foto

„Reforma cătuşelor” la Dosar România, pe TVR 1

Chemaţi la poliţie pentru o simplă declaraţie şi închişi ani, ba chiar zeci de ani după gratii, fără nicio vină. Despre dreptate şi nedreptate, despre noi, banii noştri şi statul român la „Dosar România”, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1.

 

Daniela Tarău, Petrică Manolachi şi Viorica Vişan sunt trei destine trunchiate care au ajuns în spatele gratiilor fără să înţeleagă ce li se întâmplă.

Oamenii pe care urmează să îi vedem au fost chemaţi la poliţie pentru a da o declaraţie şi au rămas în închisoare ani de zile. Nevinovaţi.

(w882) Reforma ca

18 milioane de euro a plătit statul român în ultimii cinci ani pentru procesele câştigate la CEDO de cei arestaţi abuziv şi care au avut parte de procese incorecte. Ei au fost declaraţi nevinovaţi, e declarat vinovat cineva pentru erorile judiciare?

Vina Danielei Tarău a fost aceea de a fi angajată ca secretară la o firmă care a dat ţeapă unui număr de 44 de persoane. Femeia a fost arestată preventiv pentru aproape doi ani. Timp de 15 ani a încercat să îşi dovedească nevinovăţia, a absolvit Facultatea de Ştiinţe juridice şi şi-a dat doctoratul la Academia de Poliţie, tocmai pentru a face lumină în acest caz. În timpul arestului, Daniela şi-a pierdut tatăl, iar fiul ei, în vârstă de numai 8 ani, a suferit de depresie.

Achitat iniţial, Petrică Manolachi a rămas, în cele din urmă, în închisoare 3 ani şi 4 luni.

(w882) Reforma ca

La Comarnic, Viorica Vişan a fost condamnată la 16 ani de închisoare pentru că şi-ar fi ucis soacra. După 10 ani petrecuţi după gratii, fiul ei s-a dovedit a fi adevăratul criminal. Pentru anii din puşcărie, femeia a primit din partea statului român o recompensă de 4.000 lei!

Daniela Tarău, Petrică Manolachi şi Viorica Vişan au luptat şi şi-au dovedit nevinovăţia, sunt însă mulţi oameni în situaţii similare, care renunţă la a-şi mai căuta dreptatea, de teama că vor fi îngropaţi sub maculatura birocraţiei din România.

Cine plăteşte pentru erorile judiciare şi ce mai pot face astăzi aceşti oameni cu vieţile lor aflăm urmărind filmul „Reforma cătuşelor", realizat de Alina Amza, la „Dosar România”, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

***

Despre „Dosar România”

Emisiune de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi ale ştirilor de moment, „Dosar România” este la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00.

În acest sezon, „Dosar România” decupează lumea în care trăim în secvenţe esenţiale: România care merge la şcoală, Dezastrul de la Băile Herculane, Generaţia SIDA, Jocurile Invictus - unde TVR şi Dosar România au avut o echipă de jurnalişti - sau vorbeşte despre erori judiciare, catastrofe ecologice, tineri antreprenori pentru care corporaţiile nu sunt o opţiune, prezentul foştilor olimpici români, oameni care fac istorie, destine de poveste.

Producător - Ioana Mureşan, producător delegat - Răzvan Butaru

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...