loader
Foto

Galerie foto

Rana deschisă de la Lunca Prutului

Ați urmărit, la TVR Internaţional şi online pe TVR+ duminică, 16 februarie, de la ora 15:00, un documentar impresionant despre soarta românilor ucişi în Ucraina.

 

Au trecut 79 de ani de la masacrul din comuna ucraineană Lunca.

Sute de români şi-au pierdut viaţa sub gloanţele nemiloase ale grănicerilor sovietici.

În perioada ianuarie-februarie 1941, sătenii au încercat să treacă graniţa sovieto-română pentru a scăpa de cizma bolşevică. Din păcate însă, au fost trădaţi şi marea lor majoritate a fost ucisă.

Cadavrele au fost îngropate în 4 gropi comune, săpate chiar lânga locul unde oamenii au fost împuşcaţi, lângă Prut. Cei care au scăpat au fost arestaţi şi închişi în penitenciarul din Cernăuţi.

(w882)

***

TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întreabă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, înnvăţământ în limba română, biserică, presă scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba română, manifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.

În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie “de aproape”, fie “de departe” portă, de fapt, aceeeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specific reportajului-anchetă.

***

Realizator: Melania Trifu

Producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...