loader
Foto

Galerie foto

Qatar, mereu cu un aer surprinzător

„Cap compas” ne-a împărtăşit noi impresii de călătorie din Golful Arabic, sâmbătă, 31 martie, la TVR 2, de la ora 15.00, şi pe 1 aprilie, de la ora 9.35, la TVR HD.

 

În Qatar, speranţa şi bucuria s-au adunat laolaltă, ca într-o îmbrăţişare subtilă şi unică. Alegem un traseu care să ne ofere cam tot ce ar putea însemna Doha ca răgaz de-o zi.

Sincer, ar cam fi necesare 3 - 4 zile pentru a vedea pe îndelete ceee ce surprindem în sinteza minutelor unui film de călătorie. Aici se trăieşte pur şi simplu bucuria plămădirii acelui sine qua non al continuităţii vieţii.

(w882) Cap compas

Catara este cel mai vechi nume atribuit peninsulei pe hărţile geografice, începând din secolul al doilea al erei creştine până în secolul al XVIII-lea.

(w882) Cap compas

Muzeul de Artă Islamică este opera arhitectului american, de origine chineză, Leoh Min Pei, cel care a proiectat şi renumita Piramidă de la intrarea în Muzeul Luvru din Paris. Pentru Min Pei acest proiect a fost o provocare dar, mai ales o invitaţie în a studia complexa gândire islamică.

(w882) Cap compas

Qatarul este unul dintre cele mai bogate state ale planetei datorită resurselor de petrol şi gaze naturale. În Doha, fiecare clădire este concepută pentru a satisfice dorinţele celor mai exigenţi turişti şi vizitatori.  Hoteluri de lux, spa-uri, restaurante de clasă mondială, mall-uri și clădiri unice proiectate de cei mai mari arhitecti ai lumii, toate configurează un peisaj care îmbină modernul cu tradiţionalul.

(w882) Elena Dinu

Muzeul Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani

Este necesar pentru oricine să înţeleagă realităţile acestui spaţiu. Colecţia vastă de autovehicule cuprinde o mașină de aburi din secolul al XIX-lea, modelele Desoto din anii ‘40, exemplare valoroase Ford T sau Buick din prima jumătate a secolului XX , vehicule de service Dodge - şi lista continuă.

(w882) Cap compas

Patrimoniul Qatar, arta islamică, monede şi vehicule la care s-au adăugat peste 15.000 de piese de pe toate continentele.

Bărci moderne și vechi, autoturisme, motociclete, biciclete, pachete de ţigări, aparate de tot felul, porţelanuri cu Prinţesa Diana, manuscrise religioase antice, covoare, armuri samurai, seturi radio, stetoscoape, mașini de cusut, jucării, toate sunt invitaţii inedite în trecutul recent.

Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 va fi pentru prima dată organizat într-o ţară arabă. Interesant este că stadioanele construite pentru acest eveniment utilizează o tehnologie de răcire capabilă să reducă temperatura din interior cu până la 20 de grade. Etajele superioare ale acestora vor fi dezasamblate după Cupa Mondială şi donate ţărilor cu infrastructură sportivă mai slab dezvoltată.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.