loader
Foto

Proiectul „După 25 de ani” aduce trei noi documentare la TVR 1

Sâmbătă şi duminică, puteţi urmări „Căsătoriţi la Revoluţie ”, „Gavroche de România” şi „ Ceauşescu, ultimul meci ”.  Difuzate pe TVR 1 şi online pe TVR+, cele trei documentare reflectă perioada de dinainte de decembrie 1989.

 

Sâmbătă, 20 decembrie, ora 21:00

De la ora 21:00, pe TVR 1 sunt difuzate două documentare realizate de Maria Cristina Ţilică.  „Căsătoriţi la Revoluţie” este este povestea unui cuplu care îşi aniversează nunta de argint în acest sfârşit de decembrie. Pentru mulţi dintre cei care au împlinit de curând 25 de ani, evenimentele din ‘89 sunt doar o pagină de istorie peste care s-a aşternut inevitabil praful amintirilor. Există însă oameni pentru care Revoluţia se va scrie întotdeauna cu „R”mare şi va rămâne momentul de la care a început totul.

După „Căsătoriţi la Revoluţie”, TVR 1 difuzează „Gavroche de România”, povestea băiatului a cărui imagine – urcat pe tanc şi ţinând steagul găurit al României în mâini – a făcut înconjurul lumii, apărând prima oară în revista franceză Paris Match. Ce s-a întâmplat cu el în cei douăzeci şi cinci de ani trecuţi de la Revoluţie aflăm sâmbătă seară.

Mai multe informaţii despre cele două documentare găsiţi aici.


Duminică, 21 decembrie, ora 14:35

Profesorul universitar Lavinia Betea – în calitate de scenarist – şi realizatorul şi producătorul TVR Raluca Rogojină ne propun filmul „Ceauşescu, ultimul meci”.

Secretele vizitelor bilaterale Ceauşescu-Gorbaciov, ce-şi spuneau cei doi în spatele uşilor închise şi ce anume a pus pecetea pe sfârşitul regimului Ceauşescu aflaţi în premieră de la martorii evenimentelor: generalul Constantin Olteanu-fost secretar al CC al PCR (1988-1989), Gheorghe Oprea-fost prim viceprim-ministru al Guvernului (1978-1989), Florea Dumitrescu-fost guvernator al Băncii Naţionale a României (1984-1989), Vasile Buga-interpret de limba rusă a lui Ceauşescu şi mulţi alţii care au trăit pe viu acele vremuri.

Mai multe informaţii despre „Ceauşescu, ultimul meci” găsiţi aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...