loader
Foto

Galerie foto

Program Special de Paştele catolic la TVR 2

TVR 2 a difuzat întreaga săptămână programe dedicate marii sărbători şi a transmis în direct ceremoniile religioase de la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti şi Vatican.

 

Credincioşii catolicii s-au pregătit de sărbătoarea Învierii Domnului, care anul acesta are loc pe 12 aprilie. Chiar dacă criza declanşată de coronavirus şi măsurile de protecţie luate de autorităţi ne ţin acasă, am putut intra în atmosfera unică a Sărbătorilor Pascale prin intermediul TVR 2 care a venit în ajutorul credincioșilor care şi-au dorit să fie aproape de Biserică în astfel de momente.

(oar_w460)

TVR 2 a difuzat în direct atât Ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului, de la Catedrala Sf. Iosif din București, cât și tradiționalele slujbe de la Vatican.

.

În acest an, slujbele de Paşte au avut loc fără public dar transmisiunile directe de la Catedrala "Sfântul Iosif" le-au permis telespectatorilor să trăiască emoţia fie că este vorba de Sfânta Liturghie de joi, 9 aprilie, de la ora 17:00 sau de slujba din Vinerea Sfântă (10 aprilie, de la ora 17:00). Sfânta Liturghie din Duminica Învierii a fost transmisă de la ora 10:30.

Istoria şi importanţa bisericii catolice, dar şi viaţa şi personalitatea Papei Francisc, care pe perioada exercitării Pontificatului său a atras admirația întregii lumi, sunt subiectele documentarelor difuzate de TVR 2 de luni până vineri, de la ora 14:00.

Încercările Papei Francisc de a restabili pacea în Columbia şi de a se relua relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba sunt relatate în documentarul „Liderii lumii şi Papa Francisc”, difuzat luni, 6 aprilie. Documentarul „Revoluția Papei Ioan al XXIII-lea: al II-lea conciliu de la Vatican” a putut fi urmărit marți, 7 aprilie, iar miercuri, 8 aprilie, s-a difuzat „Jubileul - 700 de ani de iertare”. Filmul realizatoarei Anca Berlogea-Boariu, „Şapte martori pentru mica ROMĂ”, care are la bază memoriile regretatului cardinal Iuliu Hossu a putut fi urmărit joi, 9 aprilie. Documentarul „Papa Francisc – o viaţă închinată celorlalţi” a încheiat seria vineri, 10 aprilie.

Pentru telespectatorii care au dorit să fie martori ai slujbei impresionante de la Vatican, emisiunea „Credo” a transmis în direct Vigilia Pascala sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 22.00. Tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi” transmis de la bazilica „Sfântul Petru" cu ocazia Paştelui catolic a ajuns în casele românilor într-o transmisiune directă duminică, 12 aprilie, de la ora 13.00.

(oar_w460)

Într-o zi cu dublă însemnătate pentru creştini: prima zi de Paşte pentru catolici şi Floriile pentru ortodocşi, Duminica Filmului Românesc a pregătit filme de sărbătoare. De la ora 13:30 ați putut viziona „Expresul de Buftea”, o excelentă antologie comică cu îndrăgiții actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu și Coca Andronescu în rolurile principale.

(oar_w460)

Filmul serii, de la ora 20.10, capodoperă a cinematografiei româneşti, vorbeşte despre sacrificiu: „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Scenariul este inspirat din nuvela „Moartea lui Ipu”, a scriitorului Titus Popovici şi are forma unui monolog al unui copil care asistă la cinismul și ipocrizia liderilor unei comunități rurale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceştia îl conving pe Ipu, „nebunul satului”, să-și asume vina uciderii unui ofițer german pentru ca ei să-și salveze viața. Bărbatul va accepta sacrificiul pentru a căpăta o identitate socială și a șterge astfel umilința din viața sa, dar şi pentru a salva de sărăcie familia care l-a abandonat. În rolurile principale îi vom revedea pe marii actori Amza Pellea, Cristian Şofron, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Octavian Cotescu şi Iurie Darie.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Tenorul Florin Georgescu, la ”Portret de excelență”: ”Trebuie să-mi placă mie ceea ce cânt, ca să pot transmite”

Este tenor de talie internaţională. A cântat pe marile scene ale lumii. Unul dintre rolurile memorabile din cariera sa a fost ,,Manrico” din ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...