loader
Foto

Primul Film de Artă din septembrie - „Cameră cu vedere”

Filmul de Artă din prima duminică de septembrie este o realizare clasică a cinematografiei de acum mai bine de trei decenii: „Cameră cu vedere” (A Room with a View, 1985), regia James Ivory. De la ora 22:10, pe 3 septembrie, la TVR 2.

 

Ecranizarea este regizată de James Ivory, pe un scenariu semnat de Ruth Prawer Jhabvala care a adaptat romanul cu acelaşi titlu al lui E.M. Forster.

James Ivory şi Ruth Prawer Jhabvala au avut o colaborare îndelungată.

Unele dintre cele mai cunoscute pelicule ale lor sunt „Rămăşiţele zilei” ori „Întoarcere la Howards End”.

Pentru adaptarea la rigorile celei de-a şaptea arte a romanului apărut în Anglia anului 1908, Ruth Prawer Jhabvala a fost răsplătită cu Oscarul pentru scenariu. „Cameră cu vedere” a primit în total trei premii Oscar, celalte două - pentru decoruri şi costume, după ce Italia şi Anglia începutului de secol XX au fost reconstituite pictural şi exemplar.

(w882) Cameră cu

Filmările din Toscana au rămas în tezaurul şi istoria cinematografiei. Aici vom aminti numele lui Tony Pierce-Roberts, nominalizat la acea dată la Oscarul pentru imagine, câţiva ani mai târziu primind o altă nominalizare la premiile Academiei Americane de Film, tot pentru un film lucrat împreună cu James Ivory, „Întoarcere la Howards End”.

„Cameră cu vedere” a fost distins cu cinci premii BAFTA, două premii David di Donatello şi a primit o nominalizare la Leul de Aur, la Festivalul de la Veneţia.

(w882) Cameră cu

Tânăra Lucy, provenind dintr-o familie respectabilă şi aflată într-o călătorie în Italia împreună cu o însoţitoare, îl întâlneşte pe pasionalul George care o cucereşte cu francheţea şi nonconformismul lui. El le oferă doamnelor camera sa din pensiunea unde toţi erau oaspeţi, pentru că era una „cu vedere”. Gestul tânărului se transformă, în timpul sejurului, în ceva mai profund: el îi dăruieşte lui Lucy o cameră cu vedere asupra propriei ei vieţi, insuflându-i dorinţa de a-şi schimba existenţa sufocant de "cum se cuvine" de până atunci. La întoarcerea în Marea Britanie şi confruntată cu toate convenţiile lumii în care crescuse, Lucy se va regăsi la o răscruce a inimii şi a destinului.

(w500) Cameră cu

Este prima ecranizare a romanului lui E.M. Forster, produsă de Merchant-Ivory, o a doua fiind realizată în 2007. Filmul păstrează nuanţele de critică la adresa societăţii britanice a timpului, limitările şi regulile stricte neputând însă să sufoce vitalitatea iubirii autentice.

„Cameră cu vedere” îi reuneşte pe Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Julian Sands, Judi Dench, Daniel Day-Lewis, Rupert Graves. Helena Bonham Carter nu împlinise 20 de ani când a interpretat-o pe Lucy.

(w882) Cameră cu

Chiar dacă nu a fost primul ei rol într-un film, ci al doilea, nota fermă în care se achită de partitură, cu toată povara numelor din platou, a ecranizării unui roman şi a reîntoarcerii în epoca britanică de început de secol XX, o anunţă pe actriţă drept una cu o persoalitate de neignorat.

(w500) Cameră cu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...