loader
Foto

Galerie foto

Prima ediţie ”Întâlnirile TVR MOLDOVA”, la Chişinău - cu Maia Morgenstern

Evenimentul emoţionant de o înaltă ţinută poate fi urmărit pe TVR MOLDOVA duminică, 4 decembrie 2016, de la ora 21:00

 

„De această urbe mă leagă amintiri foarte intense. Aici mi-am petrecut vacanțele copilăriei mele. Mi-am făcut prieteni, care mi-au devenit parteneri de joacă. Peste ani, când am revenit în aceste locuri, am găsit un alt oraș”. Acestea au fost cuvintele pe care cunoscuta actriţă Maia Morgenstern le-a rostit pe scena Teatrului „Satiricul I.L. Caragiale” din Chişinău. A fost să fie pe 28 noiembrie, cu ocazia primului eveniment din seria Întâlnirile TVR MOLDOVA, un proiect dedicat creatorilor de artă din spaţiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Organizatorii Întâlnirilor TVR MOLDOVA cred cu tărie că iniţiativa lor constituie un pas pe drumul cunoaşterii reciproce peste o graniţă trasă arbitrar, un pas către regăsirea şi împărtăşirea valorilor culturale comune tuturor românilor.

Evenimentul, la care au participat oameni de cultură, studenţi ai facultăţilor de arte, jurnalişti, pur şi simplu oameni îndrăgostiţi de frumos, s-a desfăşurat sub forma unui dialog cu Maia Morgenstern, deţinătoarea Premiului Academiei Europene de Film, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. Moderator a fost actorul şi scenaristul Alexandru Grecu. El a dat tonul evenimentului, adresându-i invitatei întrebări despre teatru, film și momentele de cotitură din viața ei. „Prin personalitățile notorii se pot apropia aceste două maluri ale Prutului, mult mai repede decât o pot face politicienii. Această apropiere se va produce și o să vedeți că efectul întâlnirilor cu personalități din întreg arealul românesc își vor lăsa amprenta”, a spus Alexandru Grecu. A mai menționat că există o ”armată” întreagă de producători de teatru și film care așteaptă să fie descoperiți de către publicul de la Chișinău.

Oaspeţi de marcă au comentat evenimentul...

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român: „ Un asemenea rol te și obligă și te face să fii mereu la o cotă maximă a sentimentelor și a dăruirii. Dar și multe alte roluri pe care le-a jucat în filmul românesc încă de la debutul ei. Este o actriță importantă în această mare suită de actori, pe care i-a avut întotdeauna teatrul și filmul românesc, pe care îi are și îi va avea pe viitor. Există foarte mult talent în acest domeniu”.

E.S. Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău: „Chișinăul ușor-ușor își concretizează prezența pe arena culturală europeană. Faptul că artiștii importanți din România vin cu regularitate în Republica Moldova pentru a interacționa direct cu cetățenii este un prilej de mare bucurie. Doamna Maia Morgenstern este o doamnă cu literă mare pentru scena românească. Are o carieră impresionantă în spate, cu povești frumoase de spus”.

Spectatorii au avut ocazia nu doar să asiste la discuție, ci să adreseze întrebări renumitei actrițe. Cele mai multe dintre acestea s-au referit la experiența pe care a avut-o în filmul „Patimile lui Isus”, regizat de Mel Gibson, în care a jucat alături de Monica Bellucci.

Menționăm că proiectul Întâlnirile TVR MOLDOVA presupune o serie de evenimente culturale în cadrul cărora personalități ale culturii spațiului românesc vor veni în fața publicului de la Chișinău pentru a purta discuţii de suflet pe scena teatrului „Satiricus”. Organizatorii își propun ca aceste întâlniri să devină o tradiție care să reunească oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

Următoarea invitată a Întâlnirilor TVR MOLDOVA este actrița Stela Popescu, care se va întâlni cu publicul din Chișinău în data de 12 decembrie 2016 şi va fi programată spre difuzare la o dată ce va fi anunţată.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...