loader
Foto

Galerie foto

„Preţul ucigător al ştirilor”, documentar în premieră la TVR 1

Jurnalişti care transmit din Irak, Mexic şi Rusia povestesc cum au fost ameninţaţi, cenzuraţi, răpiţi, intimidaţi, torturaţi în timpul documentării. Pentru o ştire. Documentarul Preţul ucigător al ştirilor a fost la TVR 1 vineri, 21 iulie, de la ora 21.25.

 

Cum cenzura este din ce în ce mai mult întâlnită în lume, asasinatul a devenit cauza principală a dispariţiei la datorie a oamenilor din presă. Jurnalişti care transmit din Irak, Mexic şi Rusia povestesc cum au fost ameninţaţi, cenzuraţi, răpiţi, intimidaţi, torturaţi. Şi-au pierdut colegi „pe câmpul de bătălie” şi, la rându-le, au fost în preajma morţii. Povestirile lor sunt emoţionante, captivante şi, pe alocuri – incredibile. Dacă nicio ştire nu valorează cât o viaţă, atunci de ce este asasinatul principala cauză de mortalitate a jurnaliştilor de pretutindeni?

(w882)

Documentarul Preţul ucigător al ştirilor este o producţie tulburătoare, care ne arată cum funcţionează cenzura, dezvăluind adevătarele costuri umane ale realizării unei ştiri şi ce înseamnă să rămâi în viaţă pentru a spune o poveste. Îl urmărim în premieră la TVR 1 vineri, 21 iulie, de la 21.25.

(w882)

(w882)

Istorisirile tulburătoare ale jurnaliştilor despre pierderea unor colegi în misiuni şi salvări de ultim moment demonstrează devotamentul cu care aceştia îşi fac meseria, dar şi faptul că o reală protecţie a lor nu este decât o iluzie.

(w882)

În decembrie 2006, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate Rezoluţia 1738 – prin care se cere o protecţie mai mare pentru jurnaliştii aflaţi în zone de conflict. De atunci, mult peste 300 de ziarişti au fost ucişi, dar şi mai mulţi au fost luaţi prizonieri sau au dispărut pur şi simplu de la locul de muncă. Nenumăraţi alţii au fost intimidaţi sau obligaţi să plece în exil.

În ultimii ani, numărul actelor de violenţă împotriva presei si rămase nepedepsite a crescut fulminant. Guvernele adeseori nu reuşesc să rezolve sau nici măcar să investigheze aceste asasinate, iar în unele ţări, astfel de cazuri nici nu sunt raportate.

(w882)

Documentarul Preţul ucigător al ştirilor - Killing the Messenger: The Deadly Cost of News - SUA, 2013, realizat de Tricia Todd şi Eric Matthies – prezintă mărturii exclusive ale jurnaliştilor care au avut de îndurat consecinţe îngrozitoare ale demersurilor lor jurnalistice.

(w500)

Eric Matthies şi Tricia Todd sunt cunoscuţi în Statele Unite pentru realizarea mai multor documentare premiate. Producţia Preţul ucigător al ştirilor exprimă convingerea lor că o presă de investigaţii liberă este cheia către un public informat.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...