loader
Foto

Galerie foto

Poveştile şi ritualurile jocurilor cu măşti, duminică, la „Drumul lui Leşe”

Duminică, 24 aprilie, Grigore Leşe ne-a propus o nouă incursiune în universul ritualic al satului românesc. Pentru această ediţie, el ne aduce jocurile cu măşti. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Jocurile cu măști vin din străvechime, sunt obiceiuri agrare şi pastorale de reînnoire a timpului şi purificare a spaţiului. Se manifestă la pragul dintre ani, la pragurile din viața omului. Au o funcție mistico-ritualică și se leagă de riturile funerare şi cultul moşilor. Sunt solare, sunt ale focului, proiecție a soarelui pe pământ.

La Nereju-Vrancea, prin prezența mascaților la priveghiul de înmormântare, intrăm într-o buclă a timpului, imposibil de reconstituit. Prin masca-rituală, acest dans funerar unic transferă jocul din plan laic în plan transcendent. „Iar discursul magic este la el acasă în timpul Chipărușului. Să încercăm să-l păstrăm cât mai multă vreme și bogați vom fi”, spune Grigore Leşe.

În platoul emisiunii „Drumul lui Leşe”, vor fi prezenţi Silviu Ilea-cercetător şi muzeograf la Muzeul Ţăranului Român; buciumaşii din Spulber-singura localitate din ţară unde există o şcoală populară de artă care îi învaţă pe cei mai tineri să confecţioneze buciume; şi dansatorii cu măşti din Nereju (Vrancea), al căror dans „Chipărușul” se mai păstrează drept ritual în satele vrâncene de munte doar la înmormântarea persoanelor în vârstă.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.