loader
Foto

Poveştile de aur ale Hollywoodului, numai la TVR 2

De luni până vineri, de la ora 16:10, la TVR 2 vă întâlniţi cu mari actori ca Gary Cooper, Marlene Dietrich, Burt Lancaster şi Lionel Barrymore.

 

Luni, 5 octombrie: Serenadă în trei (Design for living, SUA, 1933)

„Serenadă în trei” este o comedie, bazată pe piesa scrisă de Noel Coward. George şi Thomas, doi tineri artişti americani care locuiesc la Paris, se îndrăgostesc de aceeaşi fată: Gilda, care lucrează la o agenţie de publicitate.

Cum Gilda nu se poate hotărî pe care-l preferă, cei trei se mută împreună, păstrând relaţiile strict platonice. Însă, pe măsură ce George şi Thomas devin cunoscuţi în mediul artistic, castitatea acestui „menage a trois” începe să fie ameninţată.

Cele trei personaje principale sunt interpretate de Gary Cooper, Frederic March şi Miriam Hopkins. La lansare, filmul lui Ernst Lubitsch a avut parte de critici diverse, în timp ce unii lăudau filmul lui, alţii îl criticau pentru marile diferenţe care existau faţă de piesa originală a lui Coward.  Filmul a fost în topul vânzărilor, fiind în top 10 cele mai văzute filme ale anului 1933.

Marţi, 6 octombrie: Capriciu spaniol (The devil is a woman, SUA, 1935)

În Spania, în timpul carnavalului, tânărul Antonio se îndrăgosteşte de seducătoarea Concha Perez, care joacă pe degete toţi bărbaţii. Cei doi fac planuri să plece la Paris, dar, fireşte, Concha descoperă între timp o "pradă" mai ispititoare decât Antonio.

Charles Silver, curator al Departamentului de film de la MoMA, spunea despre „Capriciu spaniol” că este o traducere în „poezie vizuală şi metaforă” a relaţiei dintre Sternberg şi Dietrich.  Actriţa mărturisea că acesta este unul dintre filmele ei favorite pe care l-au făcut împreună.

Miercuri, 7 octombrie: Shanghai Express (1932)

În 1931, pasagerii unui tren care străbate China frământată de război civil sunt mai preocupaţi de prezenţa printre ei a frumoasei Shanghai Lily, o tânără femeie cu reputaţie îndoielnică, decât de pericolele care i-ar putea pândi în lunga lor călătorie. Când un grup de rebeli opreşte trenul şi-l ia ostatic pe dr. Harvey, fostul iubit al lui Lily, aceasta îl salvează, vrând să-i demonstreze că sentimentele ei nu s-au schimbat.

Pentru Marlene Dietrich, acesta a fost al patrulea film regizat de Josef von Sternberg. De-a lungul carierei, cei doi au mai colaborat la producţii ca The Blue Angel (1930, filmul care i-a adus faima internaţională), Morocco (1930) sau Desire (1936). Shanghai Express s-a bucurat de un succes extraordinar în cinematografele americane, iar interpretarea lui Dietrich a fost descrisă drept „impresionată” de The New York Times. Filmul a fost nominalizat la trei premii Oscar (film, regie, imagine) câştigând la cea de-a treia categorie.

Joi, 8 octombrie: Joc dublu (Criss Cross, SUA, 1949)

Recent divorţat, Steve Thompson-şofer de maşini blindate-o reîntâlneşte într-un club de noapte pe fosta lui soţie, Anna, de care este încă îndrăgostit. Cei doi reînnoadă relaţia, deşi Anna plănuieşte să se mărite cu Slim Dundee, un individ cu legături mafiote. Când acesta îi surprinde, Steve recurge la o minciună disperată, spunându-i că plănuieşte jaful unei maşini blindate. Planul va trebui apoi dus la îndeplinire, însă consecinţele sunt dramatice.

„Joc dublu” este considerat unul dintre cele mai bune filme ale genului noir, iar în rolurile principale îi regăsim pe Burt Lancaster, Yvonne de Carlo şi Dan Duryea.

Robert Siodmak este cunoscut pentru filmele sale noir şi a realizat 12 dintre cele mai bune filme ale genului (în zece ani).

Vineri, 9 octombrie: Melodie frântă (Broken Lullaby, SUA, 1932)

Bântuit de amintirea lui Walter Holderlin, un soldat german pe care l-a ucis în timpul Primului Război Mondial, tânărul muzician francez Paul Renard face o călătorie în Germania, pentru a vizita familia fostului său duşman. Pe măsură ce se apropie de părinţii lui Walter şi de logodnica acestuia, nevoia de a le mărturisi adevărul devine tot mai chinuitoare.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...