loader
Foto

Poveşti cu ape de Govora

Sâmbătă, de la ora 14:00, pe TVR 2

 

TVR 2 porneşte într-o nouă călătorie din seria “Poveşti de istorie”. Realizatoarea Emilia Nicolaescu vă invită să aflaţi sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 14.00, cum s-a născut povestea localităţii Govora şi care este istoria apei sărate de Govora.

“În 1876, un ţăran, pe numele lui Gheorghe Ciurea săpa un puţ şi, ce să vezi, din fundul pământului iese păcură şi apă sărată. Atunci au început forări mai serioase, dar nu petrolul i-a făcut cunoscuţi pe cei care locuiesc aici, ci apa sărată şi iodurată şi nămolul bun pentru tot felul de tratamente. Aşa s-au născut renumele localităţii Govora şi poveştile care s-au scris aici.”, aşa începe povestea de sâmbăta aceasta.

După construirea unui hotel modern, care a atras atenţia oamenilor dornici de relaxare şi vizita celor veniţi la tratament, a început construcţia cazinoului din Govora, care a fost proiectat de prima femeie arhitect din lume, Virginia Andreescu-Haret.

Cea de-a doua tipografie din Ţara Românească a fost instalată în Govora în anul 1637, fiind dăruită Mănăstirii Govora chiar de către Matei Basarab. Printre cele mai importante lucrări care au fost tipărite aici se numără Pravila bisericească (Pravila de la Govora), prima scriere în limba română.

Aflaţi povestea localităţii Govora şi greutăţile prin care aceasta a trecut în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, în documentarul realizat de Emilia Nicolaescu şi difuzat de TVR 2 sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 14.00.

Ediţiile anterioare ale emisiunii “Poveşti de istorie” pot fi urmărite pe TVR+, portalul video al Televiziunii Române.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...