loader
Foto

Galerie foto

Povestea românilor din laboratoarele americane, la TVR 1

Din 23 iulie, timp de patru săptămâni, Marian Voicu ne spune povestea cercetătorilor români din SUA ,  în cadrul emisiunii „Lumea şi noi” de la TVR 1 şi TVR+. Primele două episoade sunt difuzate miercuri seară, de la ora 21.10.

 

Realizatorul TVR Marian Voicu ne propune să îi cunoaştem, într-o incursiune printre cele mai renumite laboratoare ale lumii, aflate pe ambele coaste ale Statelor Unite, pe acei români care fac parte din lumea academică americană. Poveştile de succes ale cercetătorilor români care scriu istorie în domeniile lor de activitate apar în presa românească doar atunci când acestora le sunt recunoscute meritele în ţara adoptivă. Interviurile nu apar pe prima pagină, deşi rezultatele muncii lor pot schimba viaţa a milioane de oameni.

Intenţia realizatorului a fost să arate „care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcă să o depăşească, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Am aflat în ce constă competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România şi cum îşi planifică viitorul. Şi, nu în ultimul rând, am încercat să creionăm o hartă a competenţelor româneşti din Statele Unite, o resursă pe care, să sperăm, România va şti să o folosească".

(w882)

Filmările realizate în vara anului 2013 prezintă, pe parcursul a 8 episoade, 25 de cercetători români din cele mai prestigioase instituţii americane: Stanford, Harvard, Rockefeller University, UCLA, Mount Sinai School of Medicine, Brookhaven National Laboratory, Institutul Oceanografic Woods Hole, MIT, Massachusetts General Hospital, Stanford Research Institute International, etc.

În primul episod al seriei, difuzat la TVR 1 pe 23 iulie, de la ora 21.10, îi cunoaştem pe Eric Pop şi Mircea Cotlet, doi români pasionaţi de nanotehnologie, care au un cuvânt greu de zis în acest domeniu.

Dr. Eric Pop este profesor asociat la Universitatea Stanford, şef de laborator, specializare în micro şi nanotehnologii. A dezvoltat aplicaţii în electronică privind eficienţa energetică, grafeni, nanotehnologii, memorii non-volatile (Intel). A terminat doctoratul la Stanford, iar în 2010 a primit premiul Casei Albe pentru realizări în ştiinţă.

(w882)

La rândul său, dr. Mircea Cotlet este profesor asociat la Stony Brook University si cercetător la Brookhaven National Laboratory, Upton, Long Island, cu specializare în nanoştiinţe, spectroscopia moleculei. A lucrat în Laboratoarele de la Los Alamos şi la Universitatea Harvard, are un doctorat în fizică la Universitatea din Leuven. Este unul dintre puţinii oameni de ştiinţă români care lucrează în cercetare fundamentală în laboratoarele Guvernului american.

(w882)

În episodul al doilea, difuzat în continuare, tot pe 23 iulie, aflăm care sunt contribuţiile cercetătorilor români în studierea unora dintre cele mai puţin cunoscute boli şi deficienţe: autismul şi prosopagnosia. Pentru aceasta, Marian Voicu a ajuns la Harvard şi Stanford, două dintre cele mai puternice centre ştiinţifice din lume, unde a stat de vorbă cu dr. Sergiu Paşca, lector la Universitatea Stanford, şef de laborator, şi dr. Constantin Rezlescu, cercetător la Universitatea Harvard.

(w882)

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...