loader
Foto

Povestea românilor din laboratoarele americane continuă la TVR 1

Marian Voicu a discutat cu cercetători români din lumea academică americană, la "Lumea şi noi", miercuri, 6 august, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Povestea românilor din laboratoarele americane, spusă pentru telespectatorii TVR 1 de Marian Voicu miercurea seara, sub umbrela emisiunii Lumea şi noi, continuă pe 6 august cu alte personaje care scriu istorie în domeniile lor de activitate. Episodul 3 al seriei de interviuri episoade sunt difuzate miercuri seară, de la ora 21.00.

(w882)

În prima parte îl cunoaştem pe dr. Alexandru Suciu, profesor la Universitatea Northeastern, Boston, specializat în topologie algebrică şi geometrică. După studiile de la Bucureşti, Alexandru Suciu pleca în SUA, la Universitatea Columbia, unde a obţinut un doctorat în matematici, în 1984. Cercetarea sa are ca zone de interes relaţionarea topologiei cu algebra, geometria şi combinatorica. Semnează studii publicate în Journal of Pure and Applied Algebra, Contemporary Mathematics, Mathematische Zeitschrift, Proceedings of the London Mathematical Society, Journal of the European Mathematical Society.

(w882)

Dr. Mihai Cucuringu, cel de-al doilea român a cărui poveste este prezentată telespectatorilor TVR 1 miercuri seară, este profesor asistent la UCLA (University of California, Los Angeles), cu specializare în dezvoltarea şi analiza matematică a unor algoritmi pentru grafuri, cu aplicaţii în biologie structurală, inginerie şi analiza datelor. Este doctor în matematică aplicată şi computaţională la Universitatea Princeton. După doctorat, a lucrat ca trader la Bank of America, după care a decis să se întoarcă în mediul universitar.

(w882)

Tot pe 6 august îl cunoaştem pe dr. Emil Prodan, profesor la Universitatea Yeshiva, New York, cu specializare în fizică-matematică, fizică teoretică, mecanică cuantică, aplicarea matematicii în fizica materiei condensate. Cercetările sale se axează pe descoperirea unor noi modele matematice cu aplicabilitate în studiul nanomaterialelor. A beneficiat de o bursă postdoctorală la Centrul pentru materiale complexe de la Princeton, a fost laureat cu Premiul Chuoke pentru cercetare şi performanţă academică (Universitatea Rice), a primit o bursă postdoctorală la Universitatea Santa Barbara – California (unde a lucrat cu Walter Kohn, laureat Nobel) şi şi-a făcut doctoratul la Universitatea Rice, în fizică teoretică.

(w882)

Partea a doua a Poveştii românilor din laboratoarele americane de miercuri seară aduce în prim plan oameni tineri, români ale căror merite sunt recunoscute în cele mai de presigiu universităţi din Statele Unite. Dr. Matei Ciocârlie (35 de ani), este cercetător la Willow Garage, Menlo Park, California, având specializarea în robotică. Licenţiat al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Matei Ciocârlie şi-a luat doctoratul în calculatoare la Universitatea Columbia. A primit International Robotdalen Scientific Award în 2010 şi 2013, pentru descoperiri privind mişcările mâinilor roboţilor.

(w882)

La rândul său, dr. Gabriela Ciocârlie (35 de ani) este cercetător la Stanford Research Institute International, Menlo Park, California. Are specializare în securitatea sistemelor informatice şi doctorat în computer science la Columbia University.

(w882)

Cercetător ştiinţific la Hewlett-Packard Laboratories, dr. Rareş Vernica (34 de ani) este specialist în managementul bazelor de date, aplicaţii în industria aviatică, apărare. Licenţiat al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti (2004), Rareş Vernica a obţinut doctoratul în ştiinţa calculatoarelor la Universitatea California din Irvine (2011). Are stagii de cercetare la Yahoo! (premiul Key Scientific Challange), Microsoft Research şi IBM Research. Rezultatele cercetărilor sale au fost puse în practică în scopuri umanitare, în timpul uraganului Katrina din SUA (2005) şi a cutremurelor din Haiti (2010) şi Chile (2010).

***

Din 23 iulie, timp de patru săptămâni, Marian Voicu ne spune în cadrul emisiunii Lumea şi noi de la TVR 1 şi TVR+. Realizatorul TVR ne propune să îi cunoaştem, într-o incursiune printre cele mai renumite laboratoare ale lumii, aflate pe ambele coaste ale Statelor Unite, pe acei români care fac parte din lumea academică americană. Poveştile de succes ale cercetătorilor români care scriu istorie în domeniile lor de activitate apar în presa românească doar atunci când acestora le sunt recunoscute meritele în ţara adoptivă. Interviurile nu apar pe prima pagină, deşi rezultatele muncii lor pot schimba viaţa a milioane de oameni.

Filmările realizate în vara anului 2013 prezintă 25 de cercetători români din cele mai prestigioase instituţii americane: Stanford, Harvard, Rockefeller University, UCLA, Mount Sinai School of Medicine, Brookhaven National Laboratory, Institutul Oceanografic Woods Hole, MIT, Massachusetts General Hospital, Stanford Research Institute International, etc.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...