loader
Foto

Galerie foto

Povestea Reginei Maria, marți la “Discover Romania”

Marți, 22 iulie, de-a lungul zilei la TVR Internațional, la 6.40, 11.50, și 19.50 veți afla povestea Reginei Maria, femeia cu o energie inepuizabilă şi o voinţă de fier.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

A cucerit New York-ul, Londra şi Parisul cu şarm, inteligenţă şi viziune politică. Regina Maria a marcat viaţa politică, socială şi culturală a României, vreme de mai bine de 50 de ani.

Englezoaică devenită româncă, a avut un rol decisiv în făurirea României Mari, la 1918. Născută în familia regală britanică şi înrudită cu toţi puternicii zilei, Regina Maria a făcut România cunoscută în lume.

Căsătoria ei cu moştenitorul Coroanei României, Ferdinand de Hohenzollern, în 1892, a ridicat rapid prestigiul ţării. Conexiunile sale dinastice, la Răsărit şi la Apus, au pus România în situaţia de a avea în frunte o personalitate excepţională într-un moment periculos şi deosebit de important.

(w882) Regina Mar

Pasionată de artă şi cultură, a continuat opera socială şi culturală începută de Regina Elisabeta.

I-a plăcut să-şi trăiască viaţa la maximum, atât ca regină, cât şi ca femeie.

(w882) Regina Mar

La 50 de ani era încă seducătoare. Avea o pasiune excentrică, aceea de a se lăsa fotografiată, fiind conştientă de frumuseţea ei, şi se considera obligată sa păstreze amintirea acestei frumuseţi şi pentru generaţiile ce vor urma.

În testamentul ei, Regina Maria  scria, cu puţin timp înainte de moarte:

(...) Abia împlinisem 17 ani când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare (...) şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate şi m-am străduit să devin o bună Româncă. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimii mele (...). Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele (...). Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”.

(w882) Regina Mar

(w882) Regina Mar

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...