loader
Foto

Galerie foto

Povestea lui Mihai al lui Dumnezeu, sâmbătă la TVR Internațional

Echipa  emisiunii ”La un pas de România” s-a întors în Transcarpatia-Ucraina pentru noi reportaje despre românii de dincolo de Tisa. Primul episod din noua serie s-a difuzat sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 14.30.

 

Primul episod din Maramureșul istoric de peste Tisa spune povestea unuia dintre românii maramureșeni care a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia acum 100 de ani. Mihai Dan al lui Ilieș al Cârstnicului din Apșa de Mijloc a fost unul dintre deputații cu drept de vot, trimis de către maramureșeni la Alba Iulia să voteze unirea cu România.

(w160) Mihai Dan

În decembrie 1918 avea peste 34 de ani, era căsătorit, trecut prin viață, văzuse multe și tocmai se întorsese rănit din Marele Război. Un om fascinant, un țăran cărturar, vizionar, credincios și necruțător cu proștii și cu neiubitorii de neam și de țară.

Oamenii din sat, preotul, cineva pierdut prin amintirile satului i-a spus lui Mihai că ar fi chiar al lui Dumnezeu. Și așa i-a rămas numele până azi!

La o distanță de 100 de ani echipa “La un pas de România” a mers pe urmele lui Mihai al lui Dumnezeu încercând să afle cine a fost cu adevărat, ce a lăsat după el și mai ales ce și-ar fi dorit el azi, după un veac de la drumul lui spre Alba Iulia, pentru maramureșenii lui din dreapta Tisei.

Echipa tv - lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, montajul: Nicoleta Georgescu și Daniel Micu, sunet: Marius Stanciu, imagine Rudlof Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

Ediția se difuzează în reluare joi, 29 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR Internațional.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Activistul Cristian Ispas, omul care schimbă viaţa tinerilor cu dizabilităţi, este „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO

Despre potenţialul extraordinar al sportivilor Special Olympics şi despre legea compensaţiei în viaţa tinerilor cu dizabilităţi, într-o nouă ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...