loader
Foto

Galerie foto

„Tyson", documentarul despre fostul campion al boxului, la TVR 1

Joi, 2 iulie, de la 23.10, TVR 1 difuzează un documentar despre campionul de box Mike Tyson, premiat cu Un Certain Regard la Cannes.

 

Un Certain Regard – Cannes, 2008; Premiul II Cel mai bun film non-fiction - National Society of Film Critics Awards, SUA, 2010; Premiul III Cel mai bun film non-fiction - New York Film Critics Circle Awards, 2009 – sunt premiile obţinute şi care recomandă documentarul Tyson, programat de TVR 1 joi seară, de la ora 23.10.

În Tyson, fostul campion îşi analizează viaţa, văzută atât din interiorul, cât şi din exterioul ringului de box, cu o candoare şi elocinţă care uneori par şocante, alteori amuzante, îţi dau fiori, dar sunt şi pline de onestitate. Cu alte cuvinte, Tyson îl explorează pe... Tyson, în documentarul cu acelaşi nume.

Filmul portret realizat de James Toback începe cu prezentarea primelor amintiri ale lui Tyson din copilăria petrecută pe cele mai periculoase străzi din Brooklyn, apoi continuă cu intrarea lui în lumea boxului sub aripa antrenorului Cus D‘Amato, călătoria în rollercoasterul faimei mondiale, câştigul şi pierderile suferite.

Tyson oferă telespectatorilor mai mult decât un documentar despre fostul campion de box la categoria grea. Dintr-un abil mix de interviuri originale, materiale de arhivă, fotografii reiese imaginea unei personalităţi iconice, o legendă, un atlet internaţional controversat, o figură care a determinat dileme despre rase şi clase sociale, un om care s-a ridicat din cele mai decăzute circumstanţe la înălţimi nelimitate, urmate de distrugere cauzată de un orgoliul nemăsurat, întocmai ca în cazul unui personaj al tragediei clasice.

„Nu a vrut să spună nimic până când documentarul a fost gata. Când l-a văzut, a fost doar... tăcut. Purta un tricou alb, pantofi de sport albi, şosete albe, pantaloni albi şi statea pe jos în colţul camerei de vizionare. Mai erau câţiva oameni acolo. Când filmul s-a terminat, au vorbit puţin şi apoi au plecat. A fost ca şi cum nici n-ar fi fost prezenţi. Într-un final, Tyson a spus: Este ca o tragedie greacă. Singura problemă este că eu sunt subiectul acesteia!”, povesteşte realizatorul filmului James Toback.

În documentar mai apar alături de Mike Tyson, Mills Lane, Trevor Berbick, Jack Dempsey, Rocky Marciano, Muhammad Ali…

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de marți, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce țin ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Dan Perjovschi, la „Mic dejun cu un campion”: Sunt ca un scanner al memoriei. Ăsta este activismul meu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...