loader
Foto

Galerie foto

Povestea celor care apără graniţa de est a NATO, la „Dosar România”

„Avanpost România” este un documentar despre cei care veghează graniţa de est a NATO şi poveştile din spatele exerciţiilor militare fără precedent care au avut loc anul acesta pe teritorul ţării noastre. Sâmbătă, la „Dosar România”,  ora 21.00, pe TVR 1.

 

Documentarul „Avanpost România” ne spune povestea oamenilor care păzesc una dintre cele mai sensibile graniţe ale NATO, care sunt mizele strategice uriaşe, ce înseamnă şi cum se traduce principiul de bază al NATO - toţi pentru unul, unul pentru toţi!

(w882) poligonul

Echipa TVR, compusă din Alina Grigore, Silviu Andrei, Catălin Putinianu şi Valentin Bartolomeu, a bătut ţara în lung şi-n lat, a realizat interviuri exclusive şi filmări spectaculoase, în poligoane, pe mare şi în spaţiul aerian.

(w882) Echipa TVR

(w882) Militari n

La Cincu, în judeţul Braşov, NATO a testat  prima oară în România Forţa de Reacţie Rapidă. A fost momentul care readus-o în ţara natală pe Mădălina Gizela Lupescu, o româncă din armata americană a cărei viaţă poate fi scenariu de film.

(w882) Madalina G

Mădălina a venit în România alături de 4.000 dintre cei mai buni militari ai NATO, care au adus cu ei tehnică militară sofisticată, s-au antrenat pe dealuri, în tranşee sau în păduri, pentru a găsi cele mai bune variante de răspuns în cazul în care ar fi chemaţi să apere România.

(w882) Alina Grig

Mădălina i-a ajutat pe americani să înţeleagă mai bine România. Despre poveştile lor, reacţia sătenilor, dar şi cum se descurcă oierii atunci când în zonă sunt ample exerciţii, aflăm la „Dosar România” din documenatrul „Avanpost România”.

Un vechi proverb spune că paza bună trece primejdia rea. După ce NATO a luat măsuri excepţionale pentru a-şi apăra graniţele cele mai vulnerabile, echipa TVR a urmărit poveştile din spatele celui mai mare exerciţiu din istoria ţării noastre, Saber Guardian. La graniţa NATO din est, de veghe în cer stă aviaţia de vânătoare. Echipa TVR ni-i prezintă pe trei dintre piloţii români aflaţi la datorie 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Pilotul Daniel Moise ne dezvăluie cum se desfăşoară o interceptare aeriană deasupra Mării Negre, dar şi cât de dese şi de riscante sunt întâlnirile cu aviaţia militară a Federaţiei Ruse. Din documentar aflăm şi povestea din spatele nick name-urilor piloţilor români de vânătoare Motanu', Grasu şi Jimmy.

(w882) Comandor D

Şi pentru că, timp de patru luni, spaţiul aerian al României a fost apărat de orice incursiune nedorită nu doar de aviaţia noastră de vânătoare, ci şi de patru aeronave britanice Eurofighter Typhoon, în reportaj vedem şi o decolare de urgenţă a britanicilor pentru a intercepta două bombardiere strategice ruseşti.

(w882) Britanicii

Misiunea piloţilor britanici în România a fost decisă de NATO, pentru o poliţie aeriană întărită în zona Mării Negre, ceea ce a reprezentat o premieră. Britanicii au predat ştafeta canadienilor, care au adus la Kogălniceanu supersonice CF-18 Hornet. De altfel, canadienii au fost primii care au trimis avioane de luptă în România, la Câmpia Turzii, la scurt timp după ce Rusia a rescris graniţele Ucrainei, prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

(w882) elicopter

Tot în baza de la Kogălniceanu au ajuns, la începutul anului, 50 de blindate americane şi opt elicoptere Black Hawk, parte din angajamentul Pentagonului în securizarea flancului estic al NATO. Părinţii unui pilot american s-au născut într-un sat de la graniţa cu Ungaria, iar el se declară fericit că a ajuns, în misiune, în România. Spune că aici, pentru el, este a doua casă.

Trei spitale de campanie au fost instalate în baza de la Mihail Kogălniceanu. Marius Enescu a fost asistentul şef al detaşamentului medical românesc trimis pentru a se antrena cu americanii, în cazul unei situaţii care simula victime în masă. Marius are experienţa a trei misiuni în Afganistan, unde a salvat vieţi, dar a fost şi rănit.

(w882) Spital de

La exerciţiul medical de la Kogălniceanu, americanii au colaborat cu o firmă care se ocupă cu efectele speciale, în cinematografie, şi au angajat inclusiv actori cu dizabilităţi pentru a testa abilităţile, viteza de reacţie, dar şi cum se coordonează salvatorii din mai multe ţări.

Din documentar aflăm şi cum a ajuns un ieşean în Batalionul de Infanterie Marină din Forţele Navale, dar şi cum a reuşit să ducă până la capăt primul curs de Ranger din România.

(w882) Mihai Ciob

Din Portul Militar Constanţa, echipajul fregatei Regele Ferdinand a plecat, în marş, în Marea Neagră, unde s-a alăturat, temporar, unei grupări Navale Permanente a NATO.

(w882) Echipa TVR

Cum arată Centrul de conducere a luptei şi care este situaţia de securitate din Marea Neagră, descoperim din mărturiile celor care iau cele mai importante decizii.

(w882) Capul Midi

Pe Ionut Crivăţu, echipa TVR l-a întâlnit la Capul Midia, într-un poligon de 600 de hectare, la malul mării, unde se instruiesc artileriştii români. Apărarea antiaeriană joacă un rol crucial în orice scenariu militar, pentru că protejează oamenii şi bunurile în faţa unui atac aerian care poate avea efecte devastatoare. Cât de periculoase pot deveni dronele, de ce Ionuţ a ales să fie artilerist şi ce rol a avut Internetul în alegerea profesiei sale, vedem în documenatrul TVR.

(w882) interviu B

Libertatea nu este gratis. Are un preţ şi implică sacrificiu. Cetăţenii plătesc taxe pentru ca forţele militare să menţină securitatea. Despre securitatea prin descurajare, care este mult mai puţin costisitoare decât orice situaţie în care ar trebui să lupţi, a vorbit, în exclusivitate pentru TVR, generalul Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre ale SUA din Europa: „Securitatea nu este un obiectiv sau o destinaţie, ci o misiune. Cetăţenii plătesc taxe pentru ca forţele armate să menţină securitatea. Iar securitatea prin descurajare este mult mai puţin costisitoare faţă de situaţia în care ar eşua şi trebuie să lupţi. Să duci o campanie de eliberare este de un milion de ori mai costisitor. Aşa că, atâta timp cât aliaţii sunt uniţi şi alte state din NATO urmează exemplul României, nu cred că trebuie să ne facem griji în privinţa unui atac."

"Ce face ca NATO să fie cea mai puternică alianţă din istoria lumii este că îşi respectă angajamentele. SUA s-au angajat în faţa aliaţilor din NATO foarte clar în ceea ce priveşte art. 5 din Tratatul de la Washington, care stă la baza NATO: un atac asupra unui stat înseamnă un atac împotriva tuturor. Preşedintele meu, vicepreşedintele meu, ambasadorul SUA au spus asta foarte clar. Dar impresionant este că România şi-a îndeplinit responsabilităţile potrivit art. 3, care se referă la propria apărare şi sunt impresionat de eforturile României în acest sens, de a-şi asigura securitatea!”, a mai spus generalul Ben Hodges.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...