loader
Foto

Povestea castelelor Peleş şi Pelişor, la Ora Regelui de la TVR 1

Sâmbătă, 23 februarie, de la ora 13.00

 

Un documentar despre Castelele Peleş şi Pelişor şi însemnătatea lor în viaţa Majestăţii sale Regele Mihai, un reportaj despre Colecţiile Regale şi un dialog cu medicul Vasile Astărăstoaie despre legătura specială pe care o are cu Familia Regală a României sunt subiectele abordate de realizatoarea Cristina Ţilică în ediţia din această sâmbătă a emisiunii Ora Regelui de la TVR 1.

În prima parte emisiunii va fi difuzat documentarul „Întoarcerea Regelui”, realizat de Camelia Csiki în 2008. Filmul este o combinaţie între reportajele difuzate la Jurnalele TVR despre două evenimente importante pe care le-a trăit în acel an Majestatea Sa, dar şi povestea fascinantă a Castelelor Peleş şi Pelişor, unde a copilărit Regele Mihai şi de unde a plecat în exil. În această ediţie, prima parte a acestui documentar.

2008, când a fost realizat şi difuzat de TVR 1 pentru prima dată documentarul, a fost anul în care Majestatea Sa a redobândit cele două castele – lăsate moştenire prin testament de bunicul Majestăţii Sale, Regele Ferdinand. Tot în 2008, Majestăţiile Lor Regina Ana şi Regele Mihai şi-au serbat Nunta de Diamant - prima aniversare a căsătoriei celor doi regi organizată în România.  Cu această ocazie, Casa Regală a României a adus în ţara noastră pentru prima dată mare parte a capetelor încoronate din Europa. Mărturiile invitaţilor Casei Regale vor fi prezentate la Ora Regelui în următoarele părţi ale documetarului „Întoarcerea Regelui”.

Colecţiile Regale – obiecte de artă donate Majestăţii Sale Regelui Mihai, bijuterii, decoraţii preţioase sau „obiecte de suflet” (dintre puţinele pe care a reuşit să le mai păstreze după ce a fost trimis în exil) alcătuiesc Colecţiile Regale – le puteţi descoperi într-un reportaj realizat de Camelia Csiki cu ajutorul Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României.

Există multe voci care susţin şi cred că monarhia constituţională este sistemul salvator pentru valorile şi tradiţiile României. Una dintre aceste voci este Vasile Astărăstoaie – preşedintele Colegiului Medicilor din România. Medicul are o legătură specială absolut întâmplătoare cu Majestatea Sa, Regele Mihai. Sora lui s-a născut în aceeaşi zi cu Majestatea Sa. Aflaţi ce a însemnat acest lucru la ediţia de sâmbătă, 23 martie a emisiunii Ora Regelui, în interviul realizat de Maria Cristina Ţilică.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.