loader
Foto

Povestea Aniţei Nandriş din Bucovina

„Memorialul Durerii” continuă seria „Femei în rezistenţa românească”, iar în această sâmbătă, la TVR 2 ați putut urmări destinul unei femei care a fost deportată pe nedrept vreme de 20 de ani în Siberia.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Semnat pe 23 august 1939, pactul Ribbentrop – Molotov a luat peste o treime din teritoriile României, acestea fiind cedate în favoarea URSS-ului, Ungariei şi Bulgariei. Acest episod prezintă,  prin intermediul unor file din jurnalul Aniţei Nandriş, ce-a însemnat cedarea teritorială pentru ţăranii aflaţi în Bucovina de Nord.

Fiică de ţăran, Aniţa a fost deportată împreună cu familia ei în Siberia. În noaptea de 12 spre 13 iulie 1941, a fost trimisă cu cei trei băieţi în lagărele din Siberia, iar soţul ei a ajuns în munţii Urali, unde a murit în 1942. În total, au fost deportaţi peste 1800 de oameni din satul Mahala, însă pe actele ruseşti au fost trecute numai 602, toţi aceştia au fost împrăştiaţi în lagărele şi coloniile de muncă din cele mai izolate regiuni ale Siberiei.

„Nu sufeream pentru nimic, nu pentru pământ, nu pentru casă, sufeream că nu eram liberi”, mărturiseşte unul dintre fii Aniţei. Au stat „în pribegie” aproape 20 de ani, schimbând localităţile periodic şi ajungând în interiorul Cercului Polar, iar abia în 1961 au ajuns înapoi în Mahala.

Întoarsă în satul natal, familia Nandriş a trebuit s-o ia de la capăt. Casa lor a fost ocupată, iar pentru a intra în posesia ei, unul dintre băieţi a muncit, doi ani, în Siberia, ca pescar, pentru a strânge banii ca s-o răscumpere. De-a lungul anilor, Aniţa Nandriş a scris peste 600 de pagini, manuscrisul a fost dus în România de unul dintre nepoţii săi şi a fost publicat de Humanitas în 1991, primind premiul „Lucian Blaga” din partea Academiei Române. Aniţa a murit în 1986.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.