loader
Foto

„Poveste după poveste” merge în cele mai sărace localităţi din România

În prag de campanie electorală, „Poveste după poveste” merge la Negreşti şi Necşeşti , două localităţi descrise drept cele mai sărace din ţară, şi ne arată ce s-a ales din promisiunile electorale făcute de-a lungul anilor. De la ora 20:10, la TVR 2, TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În 2008, o echipă TVR a filmat în cel mai sărac oraș din țară. La Negrești, în Vaslui, 10.000 de oameni trăiau în cea mai cruntă sărăcie. Fără apă, fără gaz, fără drumuri. Până și primăria era în faliment.

Ne-am întors la Negrești după 8 ani și am aflat că multe s-au întâmplat în timpul ce-a trecut. Am aflat până și ce se ascundea în spatele falimentului din 2008, secrete despre care atunci nimeni nu vorbea. Povestea de după poveste a Negreștiului e împănată cu jocuri politice și damf penal.

Al doilea reportaj prezentat în ediţia din 5 mai ne prezintă Necşeştiul. Comuna din județul Teleorman a devenit celebră în 2013, atunci când un studiu realizat de un grup de profesori de la Universitatea București pentru Ministerul Dezvoltării a declarat-o cea mai săracă localitate din România.

Clasamentul a fost întocmit pe baza a șapte criterii: nivelul de educație, vârsta medie, speranța de viață, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafața medie a locuințelor, consumul de gaze și mărimea localității. Cum arată comuna în 2016? Aflăm joi, 5 mai, de la ora 20:10, la TVR 2.

Alături de moderatoarea Irina Luca, în platoul emisiunii vor fi prezenţi:  sociologul Bogdan Corad, care a contribuit la realizarea „Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate şi al Dezvoltării Umane Locale din România” şi jurnalistul TVR Ionuţ Cărpătorea, autorul unuia dintre reportaje.

***

Televiziunea Română a produs în ultimii 25 de ani mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi cu audienţe imprtante. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat.

„Mii de personaje şi cazuri dramatice. Mai ştii ce s-a-ntâmplat? Îţi arătăm povestea de după poveste, viaţa după reportaj, experienţa jurnalistului şi reacția autorităţilor”, spune Irina Luca, moderatoarea emisiunii. Emisiunea Poveste după poveste îşi propune să afle ce s-a întâmplat şi astfel să scriem împreună ceva din istoria ultimilor ani.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...