loader
Foto

Petru Creţia, în dialog cu Iosif Sava - ediţie de colecţie a "Seratelor Muzicale"

Duminică, 25 iunie, ora 20.00 , la TVR3, puteţi urmări ultimul episod din seria ’’Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ din acest sezon.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Invitatul lui Iosif Sava la Seratele Muzicale din 25 iunie este Petru Creţia (1927 - 1997), eminent profesor de greacă, traducător al operelor lui Platon, filosof, scriitor, eseist şi traducător.

Ediţia ’’Magiei Seratelor muzivale Iosif Sava’’ este cu atât mai preţioasă cu cât ea a fost înregistrată în februarie 1997, cu scurt timp înainte ca preţuitul profesor Petru Creţia să dispară. Invitat în numeroase rânduri de Iosif Sava, care avea pentru el o preţuire deosebită, Petru Creţia a acceptat invitaţia la Seratele prietenului său pentru a discuta împreună despre dragoste, credinţă, destin, cărţi şi traduceri esenţiale dar şi despre epoci tulburi care şi-au lăsat amprenta asupra mentalului colectiv.

(w882) cretia

Sunt rememorate repere precum George Călinescu şi Alexandru Graur, ambii profesorii lui Petru Creţia la Facultatea de Litere, Constantin Noica, Paul Goma, Mircea Eliade, Mihail Sebastian şi... Eminescu. De altfel, Petru Creţia dă citire în încheiere câtorva ’’Poezii inedite’’ ale lui Mihai Eminescu apărute în 1991, la editura ce-i purta numele (’’Oricâte stele’’; ’’Eterna pace’’ şi ’’Aceiaşi moarte’’).

Petru Creţia evocă importanţa păstrării sub egida Ministerului Culturii a editării Revistei ’’Manuscriptum’’ ce apărea în patru numere pe an şi care conţinea literatura de sertar, niciodată tipărită, a scriitorilor români moderni şi contemporani.

(w882) cretia

- Aveţi vocaţia prieteniei, dom’ profesor?

- Am vocaţia prieteniei. Sunt un sentimental. E o floare rară de găsit pe Pământ. Mai ales la noi prietenia este ca o juxtapunere de interese mărunte. Nici pomeneală de asta. În puritatea sa, o prietenie este una dintre cele mai rare efuziuni din adâncul sufletului.

- Cine sunt cei uitaţi şi nevădiţi ai lumii?

- Cine sunt? O elită a Pământului. Cei fără nume. Cei ce fac binele. Anonimul benefic. Prototipul acestei forme este mitul hasinic. Un omagiu închinat anonimatului eroic şi triumfal din adâncul umanităţii.

Numele importante, cărţile şi vorbele de spirit înalt şi de învăţătură au fost acompaniate de unii dintre cei mai tineri aspiranţi la temeiul celebrităţii: elevii Liceului de Muzică ’’George Enescu’’ din Bucureşti, care au fost însoţiţi în platoul emisiunii de la Televiziunea Română de profesoara Ana-Maria Creţean. Ei au cântat fragmente din Trioul Op. 8, Allegro con Fuoco în sol minor de Frédéric Chopin şi din Temă cu variaţiuni, nr. 121 Die Schwester von Prague de Ludwig van Beethoven.

O seară cu adevărat magică s-a petrecut în compania a doi mari oameni de cultură pe care i-a avut România şi cu care am avut norocul de a fi contemporani.

(w882) cretia

Iar memoria lor ca şi întâlnirile esenţiale la care suntem astăzi părtaşi datorită arhivei de aur a Televiziunii Publice este darul pe care TVR3 îl aduce publicului la 20 de ani de la premiera acestei serii de episoade din Seratele lui Iosif Sava.

''Acesta a fost şi ultimul episod din seria ’’Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ din acest sezon. Cu Iosif Sava şi cu invitaţii săi ne reîntâlnim în grila de toamnă. Până atunci, cele 10 episoade difuzate pot fi revăzute pe platfoma online TVR+'' - spune Ileana Ploscaru Panait - producătorul emisiunii.

(w882) cretia

***

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

(w882) cretia

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...