loader
Foto

Galerie foto

Pentru o zi... la Bucureşti, sâmbătă la TVR 1 şi TVR HD

Pe 13 februarie, de la ora 14.30, la TVR 1 şi TVR HD, am aflat răspunsul la complexa întrebare “De ce să-i citim pe filosofii arabi?”.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Motto: “Niciun om, în căutarea sa, nu a putut atinge adevărul în măsura cerută de adevăr”, scria în secolul al IX-lea filosoful arab Al-Kindi.

Marocul a fost arealul de formare pentru mulţi gânditori din epoca de aur a filosofiei islamice. Ibn Rashid, cunoscut mai mult sub numele de  Averroes a fost unul dintre cei veniţi în ţinuturi maghrebiene pentru elevare spirituală.

A citi pe filosofii arabi înseamnă şi a le recunoaşte valoarea şi a-i integra în tradiţia şi în patrimoniul umanităţii. Variate lucrări în diferite domenii cum ar fi medicina, logica sau istoria au contribuit la formarea gândirii europene. Asistăm în acest fel la o contopire a medievalului cu contemporanul în bogata istorie a umanităţii.

Tot Marocul, şi mai ales oraşul Fes, a fost şi a rămas un important centru cultural şi religios al occidentului musulman. Aici se află cea mai veche universitate din lume încă în funcţiune. Universitatea Al-Karaouine a fost fondată în anul 859 şi este încă funcţională iar aici se găsesc încă manuscrise de o mare valoare, veritabil tezaur al culturii islamice.

Ambientul maghrebian a fost o punte între valorile filosofiei arabe şi cele ale Europei. La răspântia anilor, Agenţia universitară a Francofoniei a organizat, la Bucureşti, o conferinţă intitulată “De ce să-i citim pe filosofii arabi”, susţinută de Ali Benmakhlouf, profesor la Universitatea Paris Est Val de Marne.

(w882) Elena Dinu

Pornind de la teoriile şi sistemele enunţate de gânditori ai lumii arabe, autentici exponenţi ai culturii, poate deveni de larg interes analiza influenţei acestora asupra prezentului şi, de asemenea, raportarea faţă de filosofiile vremurilor de astăzi.

În Antichitate, modelului filosofic i se găsea un corespondent în modelul social şi este bine de ştiut dacă acest lucru mai este valabil şi astăzi sau dacă teoriile rămân doar în lumea lor ideală, în timp ce lumea reală funcţionează doar după regulile pragmatismului social, economic şi politic, ignorând pur şi simplu filosofia.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...