loader
Foto

Galerie foto

Pe urmele lipiţanilor, un nou episod al seriei “DESCĂLECAȚI ÎN CARPAȚI”

Duminică, 13 ianuarie, de la ora 12:00, video-jurnalistului Răzvan Petrişor i-a invitat pe telespectatorii TVR 2 să pornească într-o excursie la Herghelia Sâmbăta de Jos şi să survoleze Castelul Magna Culia din Deva, în rubrica „a-DRONA-lina”.

 

Despre cei mai puri și blazonați lipițani din Europa vom afla în cea de-a doua ediție a sezonului trei “DESCĂLECAȚI ÎN CARPAȚI – Colț de rai cu natură și cai”. Duminică, 13 ianuarie, de la ora 12:00, video-jurnalistului Răzvan Petrişor le arată telespectatorilor TVR 2 cum sunt prăsiți și îngrijiți lipiţanii la Herghelia Sâmbăta de Jos. În fiecare an viitorul rasei este desemnat în urma probei de clasificare. Hipologii români le studiază eleganța la pas și trap, dacă au constituție turbo și dacă răspund cu docilitate la comenzile omului cu căpastru. Dintre zecile de „speranțe” cu vârsta de trei ani se vor alege ecvideele care vor conserva sau îmbunătăți caracteristicile acestei rase. A-drona-lină în vene simțim când din cer spre România privim. Planăm peste Conacul Miclescu, fostă casă de piatră a boierilor lui Ștefan cel Mare, survolăm Castelul Magna Culia din Deva și luăm altitudine deasupra Cetății Alma Vii. La rubrica „Trunchi și suflet” ne interesează nu doar să vedem cum se reîmpădurește Harghita, ci și cum prelucrătorii de masă lemnoasă verifică prin mijloace proprii, nu doar prin cele impuse de lege, dacă materia primă care ajunge în fabrică este recoltată legal.

(oar_w460)

În fiecare duminică, de la ora 12:00, video-jurnalistului Răzvan Petrișor îi invită pe telespectatorii TVR 2 la o emisiune despre patrimoniul cabalin de rasă al României, caii crescuți în hergheliile de stat. În țara noastră sunt cele mai renumite linii de sânge din 12 rase și un sistem de îngrijire și ameliorare care ajuns să fie lecție pentru hipologia mondială. Caii de rasă își testeaza și conservă gena și prin competiții ecvestre, așa că telespectatorii TVR 2 vor fi invitați la competiții de anduranță, obstacole și de atelaje. „Suntem în elita hipologiei mondiale datorită faptului ca statul român, prin Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, investește zeci de milioane de lei anual ca să prezervăm acest patrimoniu național cu valoare universală”, spune jurnalistul.

În rubrica „a-DRONA-lina” telespectatorii vor survola zeci de conace si castele restaurate din țară dovedind că avem destui oameni care sfințesc locul. Și pentru că un rai nu poate exista fără pădure, iar cum România trebuie să crească suprafața împădurită de la 27,5 la sută (în 2019) la 30 la sută până în anul 2030, realizatorul propune rubrica „TRUNCHI ȘI SUFLET”. În unica emisiune de video-jurnalism vom învăța cât de greu se naște și se îngrijește o pădure nouă și cât efort depun silvicultorii care produc peste 50 de milioane de pui forestieri în fiecare an. Cum lemnul este singura resursă naturală regenerabilă e normal să-l transformăm în pătuț pentru copil, creion, lambriu sau cabană, așa că este esențial cum poate fi exploatată durabil pădurea, astfel încât de această bogăție să aibă parte și generațiile viitoare.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...