loader
Foto

Galerie foto

„Pe urmele Armatei de teracotă”, cu Marina Almăşan

Realizatoarea TVR ne propune un jurnal de călătorie prin Xi’an, capitala celor 13 dinastii ale Chinei, patria celei de-a opta minuni a lumii, „Armata de teracotă”. Documentarul „Pe urmele armatei de teracotă” este la TVR 1 duminică, 1octombrie, ora 19.00.

 

Documentarul Pe urmele armatei de teracotă, pe care TVR 1 îl difuzează pe 1 octombrie este un jurnal de călătorie la Xi'an, oraş din nord-vestul Chinei, cu o populaţie cât jumătate din populaţia României şi punctul de unde, cu două mii de ani în urmă, a pornit celebrul Drum al Mătăsii.

Documentarul poate fi urmărit online pe TVR+.

Oraşul ni se dezvăluie drept o spectaculoasă împletire de vechi şi nou, de tradiţie şi modernism.

(w500)

„Am colindat deopotrivă temple străvechi şi cartiere ale viitorului, străduţe tradiţionale şi bulevarde pe care se circulă pe câte 8 benzi, pagode, dar şi mall-uri ultramoderne, grădini regale, dar şi sere spectaculoase, în care dovlecii cresc în copaci”, ne povesteşte Marina Almăşan, producătorul documentarului. Imaginile pe care le vom vedea duminică, de la ora 19.00, dovedesc acest lucru.

(w882)

(w882)

(w882)

Echipa a filmat spectacole de pe timpul împăraţilor Chinei, dar şi show-uri moderne. A vizitat şi gustat bunătăţi de la restaurantul în care se gătesc nu mai puțin de 318 feluri de colţunaşi. Dar, cel mai spectaculos lucru: a făcut cunoştinţă cu cea de-a opta  minune a lumii - vestita Armată de teracotă*. Ocazie cu care, echipa TVR a fost privilegiată, fiind lăsată să filmeze din balconul destinat preşedinţilor de state care vizitează acest uluitor obiectiv turistic.

(w882)

(w882)

Documentarul Pe urmele Armatei de teracotă poate fi vizionat la TVR 1 şi TVR+ duminică, 1 octombrie, de la ora 19.00.

 

*Armata de teracotă este considerată de specialişti drept cea de-a opta minune a lumii. A fost descoperită, din întâmplare, în 1974, când sătenii au scos la iveală nişte cioburi de ceramică aflate în zona mausoleului primului împărat al dinastiei Qin. Văzându-le, un arheolog şi-a dat seama de valoarea lor şi a raportat departamentului cultural al regiunii. Anunţul privind extraordinara descoperire a fost făcut un an mai târziu, la 11 iulie 1975.

(w882)

Armata de teracotă descoperită cuprinde 8.000 de războinici din argilă plus 700 de cai, toţi în mărime naturală. Figurile din argilă arsă au o înălţime de circa 1,80 m, cu o expresie autentică, reflectând nivelul artei sculpturii din acea perioadă.

Împăratul Qin Shi Huang (259-210 î. Hr.) a fost primul împărat al societăţii feudale din China. El a realizat pentru prima dată în istoria Chinei unificarea ţării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societăţii, economiei şi culturii, a impus o monedă unică şi a realizat o uniformizare a limbii scrise şi unităţilor de măsură lungime, greutate şi volum. El a construit marele Zid Chinezesc pentru apărarea de invaziile triburilor nomade dinspre nord.

Construcţia ansamblului mortuar a început la puţin timp după încoronarea sa şi reunificarea ţării. 700.000 de lucrători au participat timp de aproape 40 de ani la lucrările de construcţie a acestui obiectiv, care nu se terminaseră nici la moartea împăratului.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
 „Lumea de aproape”: Centrul Sfânta Maria | VIDEO

Urmăriți un nou reportaj „Lumea de aproape”, luni, 15 aprilie, de la ora 17.30 pe TVR Craiova!

„Faptele bune sunt lumină” | VIDEO

„Faptele bune sunt lumină” | VIDEO

publicat: Luni, 15 Aprilie 2024

Apăsaţi de singurătate, de grija zilei de mâine şi bolnavi. Vorbim despre bătrânii care duc o luptă pentru existenţă zi de zi. „Faptele bune ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: Luni, 15 Aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...