loader
Foto

Galerie foto

Paphos din Cipru, la Cap compas

Destinaţia echipei noastre a fost Paphos, în insula Cipru, duminică, 19 februarie, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, de la ora 13:00.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Un spaţiu care dincolo de aura mitologică are de oferit relaxare, cunoaştere, preumblare şi gastronomie.

În faţă malurile stâncoase, abrupte şi pline de misterele trecutului creionează vremelnic din vânt şi ape timpurile unor începuturi.

(w882) Cap compas

De cum am pus piciorul pe tărâmul cipriot, ne-am dat seama că zeiţa dragostei şi a frumuseţii nu este doar protectoarea insulei ci mai ales vectorul principal al preocupărilor celor implicaţi în a conferi definiţii cât mai atractive ospitalităţii.

(w882) Cap compas

Insula, binecuvântată cu peste 320 de zile însorite pe an şi ierni foarte calde, nu epatează prin ostentativ sau sofisticat, ci atrage prin frumuseţe, simplitate naturală şi un stil de viaţă calm care îmbină o atmosferă aproape patriarhală cu un cotidian în care fiecare răsărit de soare este un motiv de bucurie. Monumentele din imensul sit arheologic datează din antichitate. Locul este impresionant. Mozaicurile din zonă sunt cele mai de seamă, mai ales cele din partea estică a Mediteranei şi prezintă scene din mitologia greacă. Mi se pare un lucru extraordinar că multe dintre ele s-au păstrat într-o stare excelentă.

(w882) Cap compas

Aşezate pe post de podele în vilele nobililor, mozaicurile au fost realizate din fragmente mici de marmură şi piatră, iar pasta de sticlă a fost folosită pentru a se obţine culorile care au dăinuit milenii. Ciprul şi-a câştigat faima pentru plajele sale însorite, pentru vestigiile antice şi legenda neuitatei Afrodita. Puţini ştiu însă că insula din Mediterană este şi patria celui mai vechi vin din lume.

(w882) Cap compas

Paphos este una dintre cele două capitale culturale europene ale anului 2017. O imensă scenă deschisă, o „fabrică în aer liber”. A crea, a gândi şi a trăi sunt verbele conjugate în această zonă. Pe tot parcursul anului, aici se insuflă o viaţă nouă mitului lui Pygmalion şi al Galateei. Deschiderea pot spune ca le anunță pe toate acestea. A fi o capitală a culturii este o ocazie excelentă pentru orice oraş de a-şi schimba imaginea, de a-şi marca poziţia pe harta lumii, de a atrage mai mulţi turişti şi de a-şi regândi propria dezvoltare prin cultură. O ocazie pentru Paphos de a spune încă o dată lumii că legendele nu se termină niciodată şi că sfârşitul unei poveşti înseamnă doar începutul alteia.

(w882) Cap comaps

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...