loader
Foto

„Cap compas” ajunge în provincia Castellon din regiunea Valencia

O nouă invitaţie la explorări istorice, geografice și culinare a pregătit echipa emisiunii „Cap compas” pentru sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 15.30, la TVR 2 și TVR HD.

 

O peregrinare de o zi în sud-vestul Spaniei oferă ocazia unei imersiuni în spațiul regiunii Valencia și al provinciei Castellon.

Sub genericul "Palate în castel", realizatorii programului Cap Compas au reușit să surprindă esențele coastei florilor de portocali, celebra Costa Azahar, cum este cunoscută și promovată această zonă în care plajele sunt omniprezente, iar munții și podișurile devin legătura dintre orașe, stațiuni balneare, cetăți și fortificații medievale.

(w882) Cap compas

Desprinse parcă din penelul impresioniștilor, zonele montane din Castellon invită să vezi ceea ce ai putea numi palate cu totul altfel de accepții decât cea de edificii în provincia spaniolă Castellon. Castele naturale, dar și făurite de mâna omului răsfirate de la munți și până la Marea Mediterană.

(w882) Cap compas

În acest Levant, mărturii din zorii civilizației umane se întâlnesc la fiecare pas. Lângă micul sat Tirig un muzeu adăpostește unele dintre cele mai valoroase artefacte ale epopeii devenirii omului și a parcursului său spiritual.

O vizită de câteva minute înseamnă a păși cu zeci de mii de ani înaintea noastră. Picturile rupestre din această zona sunt diferite de cele întâlnite în peșterile din proximitatea sudului Mediteranei, în care oamenii preistorici au lăsat semnele trecerii lor prin viață.

(w882) Cap compas

Oamenii locului, dar și tratatele de istorie menționează că aici te afli în Levant. Este tipul de raportare geografică a hispanicilor față de teritoriile estice ale peninsulei. Un altfel de Levant decât cel înțeles de către sud-est europeni.

Măslinii se găsesc în multe zone mediteraneene, iar în Spania au devenit atracție pentru activități turistice care aduc aici tot mai mulți amatori.

(w882) Cap compas

Se spune că rădăcina măslinului nu moare niciodată. Măslinii din apropierea satului Jana au fost contemporani poate chiar cu împăratul cuceritor al Daciei, hispanicul Traian, născut în provincia romană din actuală Peninsulă Iberică. Lanțul muntos al deșertului palmierilor are 18 km lungime și cel mai înalt vârf depășește puțin peste 700 m altitudine. În zare, undeva spre sud, este capitala regiunii, orașul Castellon, iar spre răsărit se așterne atingând marea orașul Benicassim.

(w882) Cap compas

Este o zonă adeseori străbătută de turiști, de pelerini și chiar de sportivi. Călugării carmelitani au venit aici tocmai din ținuturile țării sfinte, din locul peșterii în care stătuse Sfântul prooroc Ilie pe Muntele Carmel. Cu timpul, călugării contemplativi au rămas în deșertul palmierilor, iar cei care au dorit să fie mai practici au inventat o băutură devenită celebră. Rodul plantelor culese de părinții carmelitani s-a materializat prin macerarea în alcool și prin distilare într-un produs tonic aducând sănătatea din pustie în mijlocul lumii. De la lichiorul tonic și până la vinul folosit la Sfânta Liturghie, cele câteva sortimente puține, dar bune și de multe ori în serii limitate lasă o amprentă de neuitat pentru pivnițele de la Bodegas carmelitano care preț de o clipă devin un altfel de spațiu palatin.

(w882) Cap compas

În Benicassim trăiesc permanent puțin peste 10 mii locuitori, dar foarte mulți oameni din apropiatul Castellon dețin aici apartamente și își petrec întreaga vară departe de tumultul urban. Plajele minunate și un climat mângâiat permanent de briză aduc plusvaloare orașului care se află atât lângă mare, cât și aproape de păduri, de munți, de podișuri și câmpii roditoare sau de cetăți medievale.

(w882) cap compas

Între zidurile vechi ale orașului Peniscola s-a conservat personalitatea de excepție a unei așezări unice din lumea valenciană, în timp ce dincolo de ziduri s-au dezvoltat facilitățile industriei ospitalității, un oraș care și-a adaptat moștenirea pentru a face față vreme de secole provocărilor unui aflux impresionant de vizitatori.

(w882) Cap compas

Cidul filmat parțial între zidurile fortăreței în 1960 și scene ale unui episod al Urzelii tronurilor turnate în 2015 sunt doar două exemple pentru vocația unei scenografii de excepție a orașului în relație cu cea de-a șaptea artă. Sunday Times a catalogat Peniscola drept locul în care poți găsi secretele unei destinații fermecătoare și reușite, într-un inspirat articol intitulat Weekend-urile tainice ale Spaniei.

Morella este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Spania. Faima orașului Morella este adusă de fortăreața aflată în înaltul așezării. Te strecori pe alei înguste și urci pieptiș treptele care te duc la o înălțime de aproape 1.000 m. Morella este perla coroanei din palatul provinciei și al regiunii. Valencia și Castellon se mândresc cu acest edificiu unic.

(w882) Cap compas

Inițial, cetatea a fost o structură fortificată de tip islamic, împărțită pe trei nivele care corespundeau unor funcții practice ajungând în perioada de înflorire să aibă 6 porți, 14 turnuri și ziduri de apărare lungi de 2 km și jumătate. Biserica arhiepiscopală este unul dintre cele mai frumoase edificii religioase din zona Mediteranei. Caracteristica ce o face unică este corul adăugat în sec. al XV-lea, care se află în centrul navei principale. Altarul în stil churigueresque este un superlativ al barocul iberic dezvoltat pe baza curentului inițiat de arhitectul spaniol José Benito de Churriguera.

(w882) Cap compas

Peștera Sf. Iosif este surpriza de la capăt de cale, iar imediat după intrare vizitatorii trebuie să devină pentru aproape 1 km și jumătate navigatori sau mai bine zis pasageri, adunându-se câte 10-12 în fiecare barcă. Cel mai lung râu subteran din Europa îi poartă pe vizitatori prin tuneluri și săli într-o liniște solemnă. Luminile și culorile devin exemple ale unor amenajări de excepție.

(w882) Cap compas

Stalactite, stalagmite, coloane și draperii sunt botezate în funcție de formă și de asocierea cu făpturi fantastice sau reale. Peștera este împărțită în două secțiuni, partea navigabilă fiind continuată de un traseu cu lungimea de 225 m care conduce la un al doilea ponton. Vizita în fascinanta lume a formelor zămislite de natură de-a lungul a milioane de ani durează aproximativ 40 de minute.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...