loader
Foto

Galerie foto

Orice bun român „Vorbeşte corect!”

Un nou sezon al emisiunii „Vorbeşte corect!" a început din 2 octombrie, la TVR 1. Echipa emisiunii ne propune să reflectăm, cu toţii, la ceea ce înseamnă „să fii Român”şi ne dă întâlnire în fiecare zi de luni până vineri, de la 14.55.

 

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

Limba română nu are vacanţă, prin urmare nici telespectatorii fideli ai emisiunii Vorbeşte corect! nu au uitat să fie atenţi la ceea ce aud şi ce văd la televizor.

„Inventivitatea românească este recunoscută, dar în ceea ce priveşte limba română nu este întotdeauna benefică. Cei care iubesc limba română ne-au urmărit toată vara şi ne-au semnalat tot felul de invenţii lingvistice.

Le mulţumim pentru că participă la realizarea emisiunii noastre. Cred că vorbestecorect@tvr.ro este una dintre cele mai solicitate adrese de e-mail!", ne spune încântată Cristina Dănilă, unul dintre realizatorii emisiunii de limbă română de la TVR, cea care îi îndeamnă pe telespectatori: acordaţi măcar 5 minute pe zi limbii române!” şi „Vorbiţi corect la orice vârstă!".

Emisiunea Vorbeşte corect!, cu Ruxandra Gheorghe Negrea la microfon, revine la TVR 1 cu un nou sezon din 2 octombrie.

(w500)

„Din păcate, registrul colocvial a devenit aproape regulă în emisiunile de televiziune, în dauna limbii literare, care pare căzută în desuetudine.

Această situaţie are însă consecinţe mult mai ample, care depăşesc strict discuţia despre limbă, vizând mai multe aspecte sociale ", spune Andreea Dinică, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române şi consultantul de specialitate al emisiunii.

Pornind de la această premisă şi cu puţin înainte de centenarul Marii Uniri, realizatorii emisiunii s-au gândit că este momentul să reflectăm, cu toţii, la ceea ce înseamnă „să fii Român”. Aceasta este, de altfel, şi tema noului sezon al emisiunii.

(w882)

(w882)

„Ce ne poate aduce din nou împreună şi ce ne uneşte pe noi, românii de aici, cu cei plecaţi peste hotare? Răspunsul este simplu: limba română. Iar pentru asta, nu este nevoie de nicio regie. Toţi cei care au luat parte la filmări au fost emoţionaţi când au fost rugaţi să spună ce înseamnă pentru ei Unirea. Iar unii au fost chiar gata să joace o horă!", ne-a povestit Radu Dănilă.

(w882)

Echipa emisiunii este aceeaşi: Cristina Dănilă şi Radu Dănilă - realizatori, Ruxandra Gheorghe Negrea - prezentatoare, Iulia Ioaniţoaia - jurnalist,  Andreea Dinică - consultant de specialitate, Ionuţ Andrei - editor imagine, Radu Dănilă - regizor.

(w882)

„Să învăţăm să vorbim corect româneşte şi să ne îmbogăţim vocabularul în numai 5 minute pe zi!” - rămâne valabilă invitaţia realizatorilor Cristina şi Radu Dănilă de a urmări emisiunea de limbă română a postului TVR 1. Iar Ruxandra Gheorghe ne dă întâlnire cu Vorbeşte corect! în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 14.55. Emisiunea este în reluare în aceleaşi zile, de la 00.25.

Ediţiile emisiunii Vorbeşte corect! pot fi urmărite pe tvrplus.ro. Sugestiile, dar şi sesizările voastre privind folosirea incorectă a limbii române se trimit la adresa de e-mail vorbestecorect@tvr.ro, dar şi pe pagina de facebook a emisiunii.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...