loader
Foto

Galerie foto

„OPERAȚIUNEA MONSTRUL”, un film cu actori uriași în distribuție

Toma Caragiu, Marin Moraru și Octavian Cotescu se întâlnesc la „Duminica filmului românesc”, de la ora 13.10, într-o comedie spumoasă, cu replici memorabile – „Operațiunea Monstrul”.

 

„Operațiunea Monstrul”, filmul realizat în anul 1976, în regia lui Manole Marcus, după scenariul lui Titus Popovici, a fost gândit, după cum mărturisea chiar regizorul, pentru un grup de actori: Toma Caragiu, Marin Moraru și Octavian Cotescu.

Lor li s-au adăugat în distribuție, printre alții, Ovidiu Schumacher, Alexandru Manolescu, Nineta Gusti și Cristina Hoffman iar comedia reușește să smulgă hohote de râs și la mai mult de 40 de ani de la debut.

Un grup de „cadre” din conducerea unei întreprinderi pleacă în Delta Dunării într-o expediție de capturare a unui somn legendar, cunoscut drept „Monstrul”.

Directorul Dumitru (Toma Caragiu) își instruiește secretara, Ortansa (Elena Sereda), să nu spună nimănui despre această expediție, apoi îl trimite pe șoferul Mircea (Alexandru Manolescu) să-i scoată pe furiș mașina din garaj pentru a pleca cu ea. Ajuns în garaj, șoferul are surprinderea să afle că soția directorului a luat mașina și a plecat cu copiii.

Rămași fără autoturism, directorul Dumitru, directorul adjunct Eugen (Octavian Cotescu) și funcționarul Corneliu (Marin Moraru) de la Serviciul Planificare, angajatul mai mic în funcție, decid să-l coopteze în cadrul expediției pe un scriitor (Ovidiu Schumacher) care avea mașină. Ajunși în Deltă, în timp ce șoferul monta corturile, directorul le reamintește colegilor de expediție regulamentul în care sunt incluse mai multe reguli stricte: fumatul este intezis, nu se va consuma alcool (cu excepția paharului de onoare și a 50 g vodcă înainte de masă), nu se va mânca decât rodul activității pescărești, poluarea fonică este interzisă, iar interacțiunea cu străinii nu va fi admisă.

„Operațiunea Monstrul” a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București, iar filmările au avut loc în vara și toamna anului 1975. Filmul a fost vizionat de conducerea Consiliului Culturii și Educației Socialiste la 3 martie 1976, fiind aprobat fără modificări, deși subiectul filmului încearcă o critică la adresa aparatului birocratic al epocii comuniste.

Ani mai târziu, criticul de film Călin Căliman își exprima opinia că scenaristul Titus Popovici ar fi apelat la umorul absurd pentru a disimula unele ținte satirice care vizau însuși „monstrul cel mare”. „Operațiunea Monstrul” a avut premiera în aprilie 1976 și a fost vizionat de 1.681.496 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

Într-unul dintre rarele interviuri acordate de Marin Moraru, actorul povestea pentru pressone.ro că „Operațiunea Monstrul” s-a filmat în Delta Dunarii, timp de o luna și că a suferit de pe urma faptului ca nu a mâncat altceva decât peste.

„La Operatiunea Monstrul am stat în Deltă o lună de zile. Plecam la locul de filmare dimineaţa la 4, cu barca, printre plauri. Să trăieşti pe bac o lună de zile, mâncând peşte, peşte şi iar peşte, şi sarmale şi chiftele de peşte, şi borş de peşte, şi zeamă de peşte, şi peşte-n peşte, e complicat”, spunea regretatul actor Marin Moraru. „La început e plăcut, pentru că n-ai mâncat de mult peşte, dar după o lună, mai vrei o bucată de carne. Şi dacă mănânci o bucată de carne de porc, şi aia miroase a peşte, că porcul e crescut cu peşte”, a adăugat marele actor.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...