loader
Foto

„Oamenii și Legea”, un pas înainte spre normalitate

Mihaela Olaru, avocat de profesie, ne propune o oră de educaţie juridică, în care termeni specifici, proiecte ori modificări legislative sunt explicate pe înţelesul tuturor. „Oamenii şi Legea” -  de luni până joi, la TVR 1.

 

„Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege”, prevede clar Constituția României.

Toţi românii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea. Dar oare ştim exact care ne sunt drepturile și obligațiile, știm care este limita de la care faptele noastre pot deveni infracțiuni sau faptul că nimeni nu ne absolvă de necunoaşterea legii?

Pentru a lămuri toate aceste lucruri, dar şi pentru a ne sprijini în cazuri concrete de probleme juridice cu care ne confruntăm, Mihaela Olaru, profesionist al dreptului, avocat în Baroul București de peste 22 de ani, ne invită în fiecare dimineaţă la „Oamenii și Legea”.

Din 31 octombrie, emisiunea juridică ce își asumă rolul de a informa și de a oferi educație juridică, dar și de a promova responsabilitatea socială se vede la TVR 1 de luni până joi, de la ora 6.00 şi în reluare în aceleaşi zile, de la 13.00.

(w882)

„O emisiune de acest gen are ca scop o mai bună funcționare a societății, prin informarea și promovarea responsabilității sociale. În societatea românească se consideră că doar studenții la drept sau avocații ar trebui să dobândească cunoștințe juridice, omițând cât de important este ca toată lumea să înțeleagă educația juridică primară. Prin urmare, atunci când un drept individual este încălcat, în multe cazuri, cauza este lipsa de cunoștințe primare juridice. Emisiunea „Oamenii şi Legea” este un pas înainte spre normalitate, spre educația juridică a cetățeanului”, explică realizatorii.

(w882)

Emisiunea își propune să ofere publicului nu doar informații teoretice, ci și informații utile, practice, aplicate, care să aibă un impact pozitiv în viața românilor. În fiecare ediţie vom deschide „Dicționarul juridic”, rubrică ce pune accentul pe educația juridică, oferind elemente juridice de bază legate de familie, proprietate, moșteniri, violență domestică, precum și din dreptul muncii, comercial, fiscal, administrativ, penal etc.

„Cum să acționăm juridic” este numele rubricii în care realizatoarea şi moderatoarea Mihaela Olaru discută cu un profesionist al dreptului (avocat, judecător, procuror, polițist, criminolog, psiholog) o temă principală, ce poate fi poate fi o știre relevantă, dar și scrisori sau mesaje de la telespectatori.

(w882)

De asemenea, „Oamenii şi Legea” cuprinde şi informaţii de ultimă oră cu privire la modificări legislative, proiecte de lege sau propuneri legislative. De exemplu, când se tratează subiectul violenței domestice, aflăm mai multe despre ordinul de protecție (latura civilă) și controlul judiciar sau arestul la domiciliu (latura penală), precum şi despre monitorizarea electronică a agresorilor și a victimelor.

(w882)

***

Mihaela Olaru este o femeie implicată activ în viața socială, un specialist în dreptul familiei care militează împotriva violenței domestice, coordonează campanii pentru protecția și promovarea drepturilor copilului și a familiei extinse. Avocata nu se află la primul demers jurnalistic, ea punându-şi semnătura şi pe alte emisiuni de profil la Trinitas TV, pe platforma Juridice.ro și la A7TV. De asemenea, este inițiatoarea proiectului de educație juridică în școli, „Viața fără Violență", proiect care a început în anul școlar 2013 - 2014 și s-a derulat an de an în București, precum și la nivel național.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali”

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...