loader
Foto

Galerie foto

O poveste care ne tulbură sufletul: Maria şi Ioan Piţigoi

Ioan Piţigoi avea 25 de ani când şi-a părăsit pentru totdeauna casa, părinţii, fraţii şi cei doi copii. Sâmbătă, 12 august, de la ora 16.00, seria „Poveşti de iubire în infern”, realizată de Lucia Hossu Longin, a continuat la TVR 1 şi TVR+ cu un nou episod, dedicat Mariei şi lui Ioan Piţigoi.

 

"Ioan Piţigoi s-a născut în 26 octombrie 1923 la Saraiu, judeţul Constanţa.  În 1949, era căsătorit şi avea doi copii.

Învăţat de mic cu munca în gospodărie, era o fire veselă, vorbea cu animalele. Dimineaţa, când mergea la cai, scutura puţin din hamuri şi striga la ei ,,Drepţi!”, astfel încât toţi caii se ridicau...

Constantin Piţigoi a povestit că, în seara arestării sale, Ion Piţigoi era acolo, la Saraiu, în judeţul Constanţa.

Ultima imagine cu fratele Ionel este de acasă, când şi-a îmbrăţişat soţia, copiii şi pe fratele Costică, i-a spus fratelui să aibă grijă de gospodărie, să îl ajute pe socrul lui, „că e treabă multă” - ne pune în temă una dintre nepoatele lui Ioan Piţigoi.

(w500)

La Memorialul durerii - "Poveşti de iubire în infern", urmărim povestea unui tânăr ţăran, executat fără sentinţă, din cunoscutul Lot III Dobrogea. Ioan Piţigoi a făcut parte din grupul celor şaisprezece luptători scoşi din penitenciarul Gherla, împuşcaţi pe dealurile Lugojului şi aruncaţi în gropi comune, necunoscute până azi.

Călăii erau comisarul şef Alimănescu şi maiorul de securitate Zoltan Kling. Cine era Alimănescu? Nimeni altul decât celebrul comisar Moldovan, devenit în filmele lui Sergiu Nicolaescu, un erou de legendă. Şi care, în realitate, are pe conştiinţă zeci de loturi de partizani, ucise în afara legii, cu un zel sălbatic.

(w882)

Ioan Piţigoi avea 25 de ani când şi-a părăsit pentru totdeauna casa, părinţii, fraţii şi cei doi copii. Ca şi „odoarele” scumpe lui: pământul, caii, oile. La Memorialul durerii este programată o tulburătoare poveste de iubire în infern: Maria şi Ioan Piţigoi -sâmbătă, 12 august, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+, în filmul realizat de Lucia Hossu Longin.

Memorialul Durerii a deschis un nou sezon cu o serie care merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorilor. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi.


Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin seria Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

 

Realizator Lucia Hossu Longin

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...