loader
Foto

O lume în devenire

Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 17.30, Elena Dinu şi Titi Dincă au prezentat, la TVR 1 şi online pe TVR+, dezbaterile ce au avut loc la Forumul Crans Montana 2017, de la Dakhla (Maroc), având ca scop găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea Africii.

 

Editia este disponibilă online pe TVR+.

Alegerea Saharei marocane şi a oraşului Dakhla pentru consolidarea relaţiilor interafricane a devenit un simbol care înseamnă atât devenire cât şi dăinuire.

Reprezentanţi de rang înalt din 150 de ţări şi zeci de jurnalişti au fost prezenţi, timp de 3 zile, la cea de a treia ediţie a forumului Crans Montana, deschizând noi perspective asupra unor reflecţii aprofundate privind destinul şi cooperarea statelor africane în secolul al XXI-lea.

Figuri politice importante, personalităţi ale lumii culturale, activişti din domeniul dezvoltării regionale, miniştri cu putere de decizie, reprezentaţi ai organizaţiilor non guvernamentale, adunaţi, precum într-un for antic al dezbaterilor şi deciziilor, au luat parte la activităţile acestei reuniuni, desfăşurată, în miezul primăverii anului 2017, pentru a analiza şi a găsi soluţii pentru dezvoltarea Africii.

(w882) Forumul di

Sub Patronajul Majestăţii Sale Mohammed al VI-lea al Marocului, specialişti din diferite domenii de activitate şi formatori de opinie cu notorietate au adus plus valoarea acestei reuniuni, devenită tradiţională şi moment de referinţă pentru multe naţiuni.

Anul acesta, întâlnirea de la Dakhla s-a axat pe câteva teme importante, analizând complementar implicarea tinerilor antreprenori în societate, dezvoltarea micilor state insulare şi, nu în ultimul rând, rolul femeilor în lumea Africană.

Au fost proiectate soluţii pentru a sprijini şi oferi posibilitatea de a ajuta unele ţări să facă faţă provocărilor cu care se confruntă. La Forumul Crans Montana s-a intuit în timp util necesitatea abordării globalismului prin evidențierea regionalismului la scară continentală și intercontinentală.

(w882) maroc

Discuţiile forumului s-au centrat pe rolul special al Marocului și pe potențialul său uriaș în domeniul cooperării, cu accent pe integrarea statelor insulare mici în curs de dezvoltare, pe creşterea stabilităţii în zonă, pe demersurile pentru coeziune şi solidaritate pentru dezvoltarea durabilă, precum şi pentru cooperarea în emisfera sudică.

Tematica, dezvoltată pe parcursul zilelor în care s-a desfăşurat Forumul Crans Montana Dakhla 2017, a fost în concordanţă cu o materializare concretă a înţelegerii Răspântiilor Sudului, apreciată de toţi participanţii ca o viziune pentru maniera în care pot fi structurate relațiile economice, sociale, politice și culturale, în secolul al XXI-lea, într-un tip de cooperare SUD-SUD.

O altă discuţie a forumului a fost dedicată drepturilor femeii şi rolului ei  în societățile africane. Sunt de notorietate paradoxurile Africii, un continent care, pe de-o parte abundă în varii bogăţii şi resurse naturale, şi, pe de altă parte, se confruntă cu sărăcia şi marile diferenţe între spaţiile rurale şi cele urbane.

(w882) Forumul di

Potenţialul ţărilor africane este legat pe de o parte de stabilitatea politică și pe de altă parte de voinţa manifestătă pentru dezvoltare pe baza potențialului pe care îl are fiecare stat.

Marocul şi Majestatea Sa Regele Mohammed al VI-lea pot contribui esențial la orice tip de dezvoltare, în folosul comunității și a individului, datorită modelelor economice şi sociale deja implementate şi verificate ca viabilitate.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...