loader
Foto

Galerie foto

Carpaţii, plămânul Europei - focus pe ariile naturale protejate ale României

30 de parcuri naturale şi naţionale ale României – cele mai valoroase din Europa – sunt finanţate cu preţul unui kilometru de autostradă. Prima dezbatere  Carpaţii, plămânul Europei este la TVR 1 vineri, 28 octombrie.

 

România se află pe primul loc în Europa ca valoare a ecosistemelor şi diversităţii biologice. Cu toate astea, cele 30 de parcuri naţionale şi naturale ale României sunt subfinanţate cu peste 50% din nevoile lor. Multe dintre siturile Natura 2000* nu au administrator şi nici finanţare. Proprietarii terenurilor şi pădurilor din ariile naturale protejate nu primesc compensaţii conform legii. Conflictul dintre dezvoltarea economică şi conservarea naturii este din ce în ce mai acut.

În acest context, Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate (AAANP) şi Televiziunea Română, cu sprijinul WWF România, susţinută de Coaliţia Natura 2000 şi patronată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează campania Carpaţii, plămânul Europei. Pe o perioadă de şase luni, TVR 1, TVR 2, TVR HD şi TVRi difuzează scurte filme video (3 minute) menite să informeze publicul asupra ariilor protejate din România, dar şi să tragă un semnal de alarmă privind gravitatea situaţiei acestora în momentul actual. Iar vinerea, la TVR 1, este organizată o dezbatere în două părţi, moderată de Marian Voicu, în care specialişti din domeniul protejării mediului ne explică situaţia de fapt şi de unde pot veni soluţiile pentru ariile naturale protejate.

(w882)

Concret, campania Carpaţii, plămânul Europei urmăreşte creşterea graduală a procentului de ecosisteme naturale din parcurile naţionale aflate în protecţie integrală până la 75% (conform recomandărilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN)) şi obţinerea unui capitol în bugetul de stat destinat ariilor naturale protejate. „Sperăm că în urma campaniei, de anul viitor, ariile naturale protejate din România vor avea sprijinul pe care îl merită”, susţine Aimee d`Albon, realizator al campaniei.

Producătoarea TVR Carmen Movileanu este şi vocea campaniei, fiind aleasă de organizatori să reprezinte „vocea naturii”, ca urmare a faptului că este una dintre vocile consacrate ale Teleenciclopediei.

(w882)

O primă ediţie din cele şase dezbateri săptămânale intitulate Carpaţii, plămânul Europei va fi transmisă în direct de TVR 1 vineri, 28 octombrie, începând cu ora 21.00. Producătoarea Carmen Movileanu şi realizatoarea Aimee d`Albon i-au invitat pe Csibi Magor (WWF România), Liviu Cioineag (Coaliţia Natura 2000), Vali Sălăgean (Green Peace), Mircea Vergheleţ (preşedinte Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate), Ivan Patzaichin (campion şi iniţiatorul Rowmania), Charley Ottley (prezentator şi scenarist Wild Carpathia), Dan Hulea (Societatea Ornitoligică Română), Cristian Ilea (director de imagine) şi Andrei Băltăreţu (producător), pentru a prezenta intenţia campaniei şi situaţia ariilor protejate din România. Gazda emisiunii va fi jurnalistul Marian Voicu.

Dezbaterea de vineri seară este preluată şi de TVR Internaţional de la ora 23.00, iar la TVR Moldova, de la miezul nopţii.

(w882)

*Siturile Natura 2000 - Reţeaua Natura 2000 este o reţea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci şi pentru menţinerea acestor bogăţii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.

Campania Carpaţii, plămânul Europei este susţinută de Ringier România.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.