loader
Foto

„Noi suntem Bob Dylan”, o alegorie despre un artist uriaș

Duminică, 7 iulie, de la ora 22:10, pe TVR 2, urmăriţi o producţie îndrăzneaţă a regizorului Todd Haynes, dedicată legendarului Bob Dylan.

 

Șase personaje, o alegorie, un artist care a influențat generații. „Noi suntem Bob Dylan” este filmul pe care TVR 2 îl difuzează duminică, 7 iulie, de la ora 22.10. Cu o distribuție care reunește vedete precum: Cate Blanchett, Heath Ledger, Christian Bale, Richard Gere, Charlotte Gainsbourg, Juliane Moore, Chris Kristofferson, filmul regizat în 2007 de Todd Haynes este o provocare și, în același timp, o încercare de a descoperi contradicțiile lui Bob Dylan, construindu-se tocmai pe contradicții.

Contrar filmelor biografice, în care eroul este jucat de la început până la sfârșit de același actor, „Noi suntem Bob Dylan” vine cu ceva nou. Abordarea regizorului Todd Haynes, îndrăzneață, mai ales pentru publicul neavizat, este cu totul diferită: el creează șase sau șapte „Dylani”, în funcție de modul în care spectatorul numără.

Șase actori îl întruchipează pe legendarul artist, a cărui carieră a fost una fulminantă, „Like a rolling stone”, aşa cum spune una dintre piesele sale. Șase personaje care joacă tot atâtea momente sau aspecte din viaţa şi cariera lui Bob Dylan. De la începuturile pe scenă ale artistului, până la câştigarea reputaţiei de important solist folk, de la controversata reorientare către rock, până la accidentul de motocicletă şi turneul Never Ending Tour.

(w882)

Interesant este faptul că, printre cele șase „încarnări” ale lui Bob Dylan, regizorul nu s-a ferit să includă un puști afro-american de 13 ani (interpretat de Marcus Carl Franklin) și o femeie australiană (Cate Blanchett).

Regizorul și-a dorit ca filmul să arate ca și cum ar fi fost turnat în anii '60. Timpul este confuz, amestecat, iar cronologia este așa cum ar fi într-un cântec al lui Dylan.

De asemenea, titlul filmului a fost dat după unul dintre cele mai obscure cântece ale lui Bob Dylan, ”I'm Not There” fiind considerat un așa numit „bootleg”. Pentru că primul bootleg (disc vândut pe piața de contrabandă) este considerat un dublu album din anul 1969, ”The Great White Wonder”, care prezintă fragmente ale sesiunilor comune de studio dintre Bob Dylan și trupa The Band.

Cate Blanchett a câștigat cu rolul său de Dylan Globul de Aur pentru cel mai bun rol secundar feminin.

Todd Haynes a semnat regia filmelor „Far from Heaven” (2002), cu Juliane Moore și Dennis Quaid, ”Carol”, cu Cate Blanchett și a mini-seriei HBO ”Mildred Pierce”, cu Kate Winslett.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...