loader
Foto

Mircea Eliade - documentar în premieră la TVR

Vineri, 21 decembrie, de la 23.30, TVR 1 a programat episodul 18 al seriei "Români care au schimbat lumea" - realizat de Marian Voicu.

 

Documentarul TVR realizat de Marian Voicu urmăreşte firul vieţii lui Mircea Eliade, unul din cei mai importanți gânditori ai istoriei religiilor din secolul XX.

Filmul narează experiențele literare, filozofice și mistice care i-au pregătit cariera, epoca anilor '30, a extremelor, căreia i-a căzut pradă, exilul în Franţa şi SUA. Sunt descrise şi explicate cercetările sale în domeniul istoriei religiilor şi impactul asupra societăţii contemporane laicizate.

După studii de filozofie la Bucureşti, finalizate cu o teză despre filozofia Renaşterii (1928), şi la Calcutta, India (1928–1931), Mircea Eliade (1907-1986) îşi susţine doctoratul în filozofie la Bucureşti, cu o teză asupra gândirii şi practicilor yoga (1933).

(oar_w460)

Urmează o epocă a extremelor, cea a ascensiunii fascismului și comunismului, în care lumea intelectuală românească este sfâşiată de ideologii adverse, ireconciliabile. Până în 1940, Eliade are o intensă activitate beletristică şi publicistică, ține cursuri de istoria religiilor și simpatizează cu extrema dreaptă.

După o scurtă carieră diplomatică în perioda războiului, Eliade se stabileşte la Paris în 1945, unde predă istoria religiilor la École Pratique des Hautes Études (până în 1948). Aici va apărea opera sa fundamentală, Traité d’histoire des religions (1949). Este invitat în SUA, unde acceptă postul de profesor titular şi de coordonator al Catedrei de istoria religiilor în 1958 (din 1985 Catedra Mircea Eliade) a Universităţii din Chicago.

(oar_w460)

Viaţa lui Eliade nu este o viaţă a aventurii explicite ci una a ideilor. Pentru a ilustra dinamica şi forţa cercetării sale filozofice, ideile sale trebuie asociate cu epoca în care s-a născut. De aceea, etapele principale ale filmului documentar sunt din perioada din ashramul din Himalaya, epoca interbelică românească și escalele academice din Paris și Chicago.

Eliade a fost omul marilor iubiri - pentru România, pentru idei și marea literatură, pentru femeile din viața sa. Şi-a scris opera de ficţiune în română şi opera științifică în franceză si engleza, peste 80 de volume în total. El a refuzat să vină în România comunistă sau să devină ambasadorul neoficial al acesteia în SUA

Interviuri din documentar:
prof univ Sorin Alexandrescu, nepotul lui Eliade
prof univ Florin Țurcanu
Andrei Oișteanu, scriitor, istoric al religiilor
Andreea Rasuceanu, scriitoare

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.