loader
Foto

Galerie foto

Mica Românie din Chitighaz, la TVR Internațional

Al doilea episod din seria dedicată românilor din Ungaria spune povestea localității Chitighaz, sâmbătă, 10 noiembrie, ora 14.30 și joi, 15 noiembrie, ora 21.00, pe TVR Internațional.

 

Seria „La un pas de România” continuă cu povestea comunei Chitighaz, unde trăiește o comunitate de români cu tradiții vechi de sute de ani. Românii din Chitighaz ascultă slujbele religioase în limba maternă. În sat este şi biserică ortodoxă română, veche de sute de ani.

(w882) Romanii di

Satul Chitighaz, Kétegyháza în maghiară, este cel mai mare sat cu populație majoritară românească din Ungaria, situat aproape de granița cu România. Conform recensământului din 2011, aici erau 3.858 locuitori, dintre care 70% maghiari și 23% români.

În urmă cu 200 de ani toți locuitorii erau români. Prima atestare documentară a satului este din 1412. În 1686 satul a fost pustiit de tătari și abia în 1723 a început colonizarea cu români din Banat.

Comunitatea de români, cu sprijinul Centrului de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, a reușit amenajarea unei Case Muzeu a românilor din localitate. Locul are o încărcătură emoțională aparte, pentru că a strâns în el multe obiecte vechi ce au aparținut românilor care au trăit de-a lungul vremii aici, dar dincolo de toate a strâns amintirile unei comunități foarte unite.

(w882) Romanii di

Casa Muzeu este locul în care se desfășoară toate acțiunile culturale ale românilor de aici și indiferent de natura evenimentului, încă mai există povești neștiute despre un anume obiect din casă, sau despre familia care l-a donat. Toate întâlnirile se încheie cu dansuri și cântece românești păstrate de la străbuni și mai ales cu bucate gustoase gătite în curtea Casei Muzeu de către gospodinele locului.

(w882) Romanii di

Maria Pilan Kalcso a reușit să le “păcălească” pe câteva dintre gospodinele din localitate și a reușit să adune chiar o carte cu rețete tradiționale românești care se pregătesc doar în satele românești din estul Ungariei. Tot aici, singurul fierar din sat spune că cea mai mare bucurie a lui este că rădăcinile sale sunt româneşti, iar primarul comunei organizează festivaluri româneşti ori de câte ori are ocazia.

(w882) Romanii di

Realizator: Melania Trifu
Producător: Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...