loader
Foto

Galerie foto

Mic Dejun cu un Campion: Victor Rebengiuc

Întâlnirea cu Daniela Zeca Buzura, într-un context privat şi invitaţia atât de caldă şi prietenoasă adresată fără niciun fals festivism, au făcut ca această întâlnire să se întâmple. Emisiunea se difuzează sâmbătă, 24 martie, de la ora 10.00, la TVR 2.

 

S-au aliniat câteva conjuncturi binevoitoare care au făcut ca invitaţia adresată lui Victor Rebengiuc să aibă un răspuns afirmativ.

De regulă, Maestrul nu este prea darnic cu apariţiile sale publice. Nu-i place să se expună decât pe scenă. Este mai tot timpul ocupat cu proiectele sale profesionale şi nu are răgaz pentru emsiuni de „canapeluţă” cum le spune el.

La cei 62 de ani de carieră ca actor şi la 85 de ani împliniţi, Victor Rebengiuc a sărbătorit pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, jucând într-un spectacol ca în oricare altă seară. De data aceasta, „Regele moare” după un text de Eugen Ionescu.

(w882) Victor Reb

Cum puteam să-mi sărbătoresc mai bine onomastica decât aşa, cu colegii, prietenii şi cu dumneavoastră, spectatorii. A fost de-a dreptul emoţionant.” (mărturisea Victor Rebengiuc)

(w882) Victor Reb

A fost un prilej pentru cei care-l iubesc necondiţionat şi care îl admiră sincer pentru a-i fi alături, pentru a-i cânta La Mulţi Ani! şi pentru a-l aplauda minute în şir, la scenă deschisă pentru cadoul irepetabil pe care numai un mare actor îl poate face publicului şi prietenilor săi - o bucăţică din sufletul şi din arta care îl defineşte.

Zeci de roluri în teatru şi film descriu o carieră care, sperăm cu toţii, e departe de a-şi fi epuizat resursele. Dovada este prezenţa sa permanentă în distribuţia Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cu toate acestea, Victor Rebengiuc mărturiseşte că nu este actorul-vedetă. Nu se simte tributar unui anume personaj pe care, pentru a-l interpreta, îl poartă cu sine şi înainte, şi după spectacol, ca şi cum ar fi o marcă de care nu se poate despărţi. Dimpotrivă, la ieşirea din scenă, odată cu costumul de spectacol şi fardul de pe obraz dispare şi „dublul” său însoţitor, personajul căruia îi dă viaţă şi substanţă. Şi devine... Victor Rebengiuc, omul obişnuit care-şi cumpără ziarul şi pâinea în fiecare zi.

Asta nu înseamnă, nici pe departe că nu studiază în profunzime fiecare nuanţă a caracterelor pe care este pus să le joace. Ne povestea, de exemplu că el, citadinul sadea, când a fost distribuit în „Moromeţii”, a avut momente în care se gândea serios să decline rolul pentru că nu ştia cum să se raporteze la o lume a satului pe care nu o cunoştea. Şi atunci, s-a gândit că de fapt Ilie Moromete nu este altceva decât un om împovărat de probleme, într-un context istoric căruia nu i se putea sustrage. Ce a ieşit? Un rol magistral, cu care Victor Rebengiuc este identificat şi acum.

(w500) Victor Reb

Este doar una dintre partiturile memorabile care l-au făcut cunoscut, iubit, apreciat de public şi critica de specialitate, respectat de colegi, adulat de studenţi. Cert este că acolo unde apare numele său pe afiş, spectacolele se joacă cu casa închisă. Ce semn de mai mare omagiu poate fi pentru un actor decât dragostea celor pentru care, seară de seară, se deschide întru totul pentru a da viaţă unui vis.

***

„M-a impresionat profund prezenţa sa. Îl ţineam minte din episodul Revoluţiei de la TVR. Acela cu hârtia igienică. Recunosc că atunci nu am înţeles întru totul semnificaţia gestului său. Dar cei treizeci de ani care s-au scurs între timp şi evoluţia societăţii până în acest moment au probat acea pornire, atât de atipică, în contextul exaltat de atunci. Cu certitudine că un artist are alte capacităţi de a percepe în perspectivă mersul lucrurilor. Sunt abilităţi datorate unui anumit tip de sensibilitate şi numeroaselor „vieţi” pe care le descifrează şi le trăieşte, oferindu-i o atât de mare plajă de experienţe indirecte. Apoi, pentru a monta emisiunea l-am revăzut în arhive în roluri din „Pădurea spânzuraţilor” în regia Liviu Ciulei, 1964 ( prima distincţie la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes pentru România, la categoria Première Oeuvre), „Cum vă place”, „Un tramvai numit dorinţă”, „Cazul Pinedus”, „O scrisoare pierdută”, „Moromeţii”, „Visul unei nopţi de vară” şi... multe, multe altele.

„Recunosc că am vizionat cu mult mai mult decât aveam nevoie dar, uitam pur şi simplu că trece timpul revăzând ceva ce mi-ar plăcea să urmăresc în fiecare zi: oameni dăruiţi care, prin dedicaţia lor, prin mesieria lor, prin umanitate şi exemplul personal fac România să existe.” (spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii)

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2:  sâmbătă, 24 martie, ora 10:00, reluare vineri, 30 martie, ora 5:05

TVR 3:  duminică, 25 martie, ora 9:00

TVR Internaţional: duminică, 25 martie, ora 9:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 31 martie, ora 8:30

FILM.TVR.RO

Logo

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce ...