loader
Foto

Galerie foto

"Mic dejun cu un campion", alături de Adrian Cioroianu

Cunoscut istoric, scriitor, diplomat şi ambasador al României la UNESCO, Adrian Cioroianu va purta o  discuţie incitantă şi surprinzătoare cu Daniela Zeca Buzura, la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 8 decembrie 2018, de la ora 10:00, la TVR2.

 

’’Nu întâmplător, cea mai recentă carte a lui Adrian Cioroianu poartă titlul ’’Un Centenar şi mai multe teme pentru acasă’’. Reputatul istoric revine la "Mic Dejun", tocmai ca să putem vorbi împreună despre greşelile pe care nu ar trebui să le repetăm după prima sută de ani de modernitate a României întregite’’, punctează Daniela Zeca Buzura la debutul acestei conversaţii de sâmbătă dimineaţă.

(oar_w460)

Au trecut repede şi divers manifestările Centenarului. Mai sunt multe de spus pentru că niciodată nu va fi îndeajuns de cuprinzător conţinutul niciunei emisiuni. Istoria nu se poate cuprinde în puţine cuvinte sau în evenimente înşiruite în grabă, de dragul de a marca festivist o minune ca aceea a întregirii României. E prea puţin, prea dramatic, prea aproape pentru o naţiune tânără care s-a modelat, nu ca un element singular, ci ca fragment al unui fenomen european de la care România nu putea face excepţie. O ţară cu o istorie milenară dar al cărei certificat de naştere numără 100 de ani de modernitate.

De aceea, dincolo de avalanşa de emisiuni de radio sau de televiziune, de cele mai diferite formate, am ales ca prima ediţie a ’’Mic Dejunului’’ de după 1 decembrie să poarte amprenta unui istoric cunoscut, care, s-a preocupat să coordoneze apariţia unei cărţi integratoare la care i-a invitat să scrie pe colegii săi de profesie.

(oar_w460)

O cronologie din care aflăm ce au învăţat/ce n-au învăţat românii din istoria ultimilor 100 de ani şi, în egală măsură, un bilanţ pentru următorii 100 de ani. O carte groasă, cu sute de pagini în care temele sunt grupate în 12 capitole din care, cititorii pot afla/este obligatoriu să ştie, aspectele esenţiale ale istoriei României care ne marchează grav în acest moment: simţul hipercritic al românului, declinul catastrofal al demografiei, determinismul geografic, globalizarea care ne vindecă de patriotism, intelectualitate şi educaţie, politizare şi corupţie, ciclicitatea istoriei, criza lidership-ului la nivel global şi dispariţia liderului providenţial, transformarea sistemelor politice, toate acestea sunt teme care au marcat spaţiul public de acum 100 de ani, rămase la fel de actuale şi astăzi.

(oar_w460)

’Istoria nu se termină niciodată. Cine afirmă că în condiţii prielnice putem vedea luminiţa de la capătul tunelului, nu ştie ce spune. Mereu vor fi probleme. Ele se succed continuu. Sunt mereu aceleaşi..., altfel. Asta e istoria’’.

’’Am petrecut o dimineaţă fascinantă şi... îngheţată de decembrie, alături de un partener pe care-l cunosc de mulţi ani. Cu vervă şi umor, Adrian Cioroianu desface fapte şi întâmplări, evenimente serioase şi poveşti din culise, cu o uşurinţă surprinzătoare care prinde la public. Ca om de televiziune, cred că este o calitate deosebită a unui profesor şi diplomat, care-şi ia rolul foarte în serios, fără a face mare caz din asta’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii’’.

Difuzare TVR2: sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 10 decembrie, ora 8:30

marţi, 11 decembrie, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminica, 9 decembrie 2018, ora 9:00

Difuzare TVRI: luni, 10 decembrie 2018, ora 1:00

sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 10:00

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Mircea Cărtărescu a atins un alt nivel în creația literară. Poetul se dovedește, ca prozator, un vizionar

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

Eurovision 2024: Au început repetițiile tehnice la Malmö

La Malmö Arena din Malmö, Suedia, joi, 18 aprilie au început repetițiile tehnice pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.

O producție de cinematecă, în 21 aprilie, la TVR Cultural: „Jurnalul unei cameriste” (1946), în regia lui Jean Renoir

Între 15 și 21 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească peliculele „Os de pește” (2021) și  „Jurnalul unei cameriste” ...