loader
Foto

Galerie foto

„Memorialul Durerii” continuă seria „Femei în rezistența românească”

Joi, la TVR 2, aţi putut viziona un nou episod din seria dedicată femeilor care şi-au riscat viaţa, pentru a lupta contra regimului comunist.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În temniţele comuniste au suferit nu doar bărbaţii, ci şi zeci de mii de femei, întemniţate din motive politice. La 19 ani, în 1951, educatoarea Aurora Ilie Dumitrescu era condamnată de autorităţile comuniste de legături cu rezistenţa din munţi. Au urmat 13 luni de interogatorii, hărţuiri, bătăi şi alte umilinţe. În subsolul Securităţii anchetatorii au izbit-o de pereţi şi i-au spart capul. În fişa ei, agenţii Securităţii o descriau ca fiind „nesinceră”,  „guralivă şi şireată”.

Aurora a fost transferată la penitenciarul de la Jilava, unde l-a cunoscut pentru prima dată pe temutul torţionar Alexandru Vişinescu, iar apoi ajuns la Mislea – închisoarea politică pentru femei din timpul regimului comunist.

„La Securitatea Oradea erau nişte bestii: n-aveai voie să vorbeşti, n-aveai voie sa cânţi colinde de Crăciun, anchetele se făceau numai noaptea, cu bătai crunte. … Sergentul ne punea ochelari negri când ne lua din celulă şi, până sus, la camera unde ne interogau, ne izbea cu capul de toţi pereţii sau ne izbea cu cizmele“, povestea Aurora Dumitrescu într-un interviu.

Niculina Moica

Avea 16 ani, încă era elevă, dar pentru autorităţile comuniste,  Niculina Moica era un inamic periculos. A fost condamnată la 20 de ani de muncă silnică pentru că aparţinuse organizaţiei anticomuniste Uniunea Tineretului Liber din România.

Arestată la 15 iunie 1959, Niculina a trecut prin penitenciarele din Târgu Mureş, Jilava, Botoşani, Arad şi Oradea.  „Am stat (la Oradea – n.n.) în perioada 31 octombrie 1962 până în 23 iunie 1964, un an şi opt luni. Noi am ajuns la Oradea când s-au întâmplat evenimentele din Cuba. Ne-au împachetat într-o noapte la Arad, ne-au urcat în camioane păzite de soldaţi înarmaţi şi ne-au îmbarcat în tren pentru Oradea”, povesteşte  fosta deţinută, care, în prezent, este membru activ al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

„Criminalul Alexandru Nicolschi ne-a râs în nas, iar Nicolae Pleșiță ajunsese vedetă de televiziune, și ne povestea în direct, cu zâmbetul pe buze, cum l-a lovit pe scriitorul disident Paul Goma. Toate derapajele acestea m-au îngrozit... Ce crudă este indiferența societății! Țin minte că, după Revoluție, îmi era și teamă să recunosc că am fost deținută din considerente politice”, mărturisea Niculina într-un interviu pentru Ziuanews.ro.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!



FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...