loader
Foto

Marlene Dietrich în „Viciul blond”: Ispita perfectă

Seria dedicată celebrei actriţe de origine germană continuă la TVR 2, iar în această miercuri Telecinemateca v-a adus lungmetrajul „Viciul blond” („Blonde Venus”), din 1932. Pe 27 iulie, de la 20:10.

 

Lansat în 1932, „Viciul Blond” („Blonde Venus”) este o dramă americană  din pre-code (o perioadă în care nu exista un organism care să verifice şi cenzureze filmele), care-i aduce laolaltă pe Marlene Dietrich, Cary Grant şi Herbert Marshall. Regizat de Josef von Sternberg – cu care actriţa a lucrat la şase filme – lungmetrajul spune povestea chimistului american Ned Faraday (Herbert Marshall), care în timpul unei călătorii prin Germania, se îndrăgosteşte de Helen (Marlene Dietrich), o seducătoare cântăreaţă de cabaret.

Helen acceptă să-i devină soţie, iar câţiva ani mai târziu, cei doi şi băieţelul lor alcătuiesc o familie fericită, până în clipa în care Ned se îmbolnăveşte şi trebuie să urmeze un foarte costisitor tratament medical în Europa. Pentru a face rost de banii necesari soţului său, Helen se angajează într-un club de noapte, unde îl cunoaşte pe milionarul Ned Townsend (Cary Grant), care nu rămâne insensibil la farmecul „Blondei Venus”.

„Blonde Venus” a primit recenzii mixe, de la „dezamăgitorul” celor de la Variety sau „lipsit de imaginaţie”, cum a scris New York Times, până la „America nu a scos un alt film mai strălucitor şi mai finisat decât acesta”, al criticului Forsythe Hardy de la Cinema Quarterly.

„O iubim pe Marlene şi tocmai această senzualitate a transformat-o într-un star. La fel ca-n filmul Maroc, ea arată fabulos şi se joacă cu sentimentele slabe ale bărbaţilor, devenind esenţa pură a dorinţei. Dacă Dumnezeu ar fi vrut să-l ispiteacă pe Adam, cu siguranţă el ar fi apelat la Marlene Dietrich – frumoasă, arţăgoasă şi ameninţătoare din punct de vedere sexual”, scria The Digital Fix.

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...