loader
Foto

Galerie foto

Marlene Dietrich este un „Capriciu spaniol”

Miercuri, 24 august, de la ora 20:10, Telecinemateca a revenit cu seria dedicată marii actriţe Marlene Dietrich. În această săptămână o vedem în „The Devil is a Woman”, lungmetrajul lui Von Sternberg din 1935.

 

În Spania, în timpul carnavalului, tânărul Antonio se îndrăgosteşte de seducătoarea Concha Perez, care joacă pe degete toţi bărbaţii. Cei doi fac planuri să plece la Paris, dar, fireşte, Concha descoperă între timp o "pradă" mai ispititoare decât Antonio.

Charles Silver, curator al Departamentului de film de la MoMA, spunea despre „Capriciu spaniol” că este o traducere în „poezie vizuală şi metaforă” a relaţiei dintre Sternberg şi Dietrich.  Actriţa mărturisea că acesta este unul dintre filmele ei favorite pe care l-au făcut împreună.

Filmul nu-i la fel de afectuos şi cald ca Maroc, nici la fel de accesibil ca The Blue Angel. „Este cel mai perfect film făcut vreodată. Precizia sa propagă o răceală, o duritate de diamant; romantismul din Maroc este transformat în introspecţie cinică şi fatalism” (Charles Silver).

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...