loader
Foto

Mari actori români, pe marile şantiere - la Duminica filmului românesc

TVR2 a programat, în 16 mai, două filme despre clasa muncitoare de pe marile şantiere ale anilor '70: la ora 13:10, ”Omul care ne trebuie” (1979), regia Manole Marcus, iar de la ora 20:10,”Trei scrisori secrete” (1974), regia Virgil Calotescu.

 

De la ora 13.10 este programat filmul din 1979 OMUL CARE NE TREBUIE Regia: Manole Marcus
Cu: Ilarion Ciobanu, Catrinel Dumitrescu, Jean Constantin, Octavian Cotescu

Dramă. Vasile, maistru betonist pe un şantier, are probleme în familie: soţia ar vrea să trăiască în oraş, fiul oscilează în alegerea drumului în viaţă între matematică şi fotbal, iar fiica este îndrăgostită de băiatul unei personalităţi influente pe plan local.

"Portretul psihologic şi social al unui muncitor care a trecut de-a lungul vieţii pe şantierele marilor baraje din România. Într-un moment de răzvrătire faţă de acest destin, itinerantul încearcă să se fixeze în viaţa paşnică de orăşean, dar, în final, se reînscrie pe orbita fatală a existenţei sale, plecând din nou pe şantier."- Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundaţiei Pro)

Filmul marchează cel de-al doilea rol cinematografic al tinerei actriţe Catrinel Dumitrescu - după „Râul care urcă muntele”, al Cristianei Nicolae, în 1977, când încă era studentă. Lansarea celui de-al doilea film al său a avut loc în 1979, anul în care actriţa a absolvit IATC.

(w882) Omul care

De la ora 20.10, puteţi urmări filmul din 1974: TREI SCRISORI SECRETE
Regia: Virgil Calotescu
Cu: Mircea Albulescu, Cornel Coman, Toma Caragiu, Violeta Andrei

O întâmplare oarecare pe un șantier de construcții navale. Printr-o măsură administrativă abuzivă, luată de un director și prea ușor acceptată de ceilalți, unui muncitor i se desface contractul de muncă. În urma unei sesizări, pe șantier sosește unul din secretarii comitetului județean de partid. Acesta nu face o anchetă, cum cred mulți și se tem unii, ci îi determină pe toți membrii acestei colectivități să reexamineze situația și să descopere adevărul.” (Cinema nr. 11, noiembrie 1973)

(w882) trei scris

Filmul reprezintă debutul scriitorului și ziaristului Platon Pardău în cinematografie, iar filmările s-au desfăşurat pe parcursul a două luni în cadrul şantierului naval de la Olteniţa.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...