loader
Foto

Magia Seratelor Muzicale: Reîntâlnire cu Iosif Sava şi Leopoldina Bălănuţă

Duminică, 23 aprilie, la ora 20:00, v-am invitat, la TVR 3 şi pe TVR+, să urmăriţi primul episod al „Magiei Seratelor Muzicale Iosif Sava’’, în care invitată este Leopoldina Bălănuţă.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

Cei care au avut şansa să-l cunoască personal, nu numai prin emisiunile pe care le realiza, se raportează şi astăzi la el, cu tot declinul cultural accentuat la care asistăm astăzi. Lumea este în schimbare şi, din păcate, nu neapărat în bine. De aceea, poate mai mult ca alte dăţi, exemplul lui Iosif Sava rămâne ca o bornă nu numai pentru generaţiile care i-au văzut emisiunile până la sfârşitul anilor ’90, ci şi pentru cei mai tineri.

„După mine, vor rămâne generaţii care-şi vor aminti că le-am format gustul, le-am dat repere, elemente de axiologie artistică’’ – spunea Iosif Sava într-un interviu din 1996.

(w882) Balanuta

Televiziunea Română, care tezaurizează Seratele Muzicale, difuzează începând de duminică, 23 aprilie 2017, de la ora 20:00 la TVR 3, o primă serie de 10 episoade. Vor fi tot atâtea întâlniri cu Iosif Sava şi cu invitaţii săi, oameni extraordinari, seniori sau foarte tineri, cu opinii diverse, dar care, fără excepţie, iubesc România, cultura şi neamul românesc.

Într-un mod de multe ori incisiv, alteori mai permisiv sau evocativ, toţi invitaţii lui Iosif Sava nu s-au putut extrage până la urmă exerciţiului sincerităţii la care îi provoca amfitrionul emisiunii. Pentru că acest ’’talkman show’’, cum el însuşi se numea, avea capacitatea de a smulge gândurile cele mai profunde,  ştia, într-o manieră inegalabilă, să facă oamenii să vorbească, să se deschidă dialogului celui mai grav, fără pasiune violentă. Era un duel al argumentelor în care fiecare asculta pe fiecare, aşteptându-şi rândul la replică. Asistam la un dialog al minţii, nu la unul al decibelilor vocali.

Iar Iosif Sava patrona, incitând, conducând acest dialog ca un arbitru suveran. La terminarea celor trei ore de emisie în direct, telespectatorii nu aveau sentimentul că au pierdut timpul degeaba, ci că au fost părtaşii unei discuţii de la care au învăţat ceva.

Nu am urmărit cronologia episoadelor înregistrate, ci o selecţie dictată şi de starea tehnică a peliculei. Sunt întâlniri esenţiale de care, cu siguranţă, telespectatorii se vor bucura.

Primul episod ne prilejuieşte întâlnirea cu actriţa Leopoldina Bălănuţă.

(w882) Balanuta

Suntem părtaşii unui dialog despre artă, viaţă, carieră, familie, teatru şi statutul actorului după 1989, istoria poporului român, poziţia invitatului faţă de problemele politice ale momentului, păreri despre atmosfera irespirabilă din societatea românească actuală, despre poezie şi muzică.

Ansamblul Promusica Nova din Cluj-Napoca (Adina Mureşan – pian, Lucia Florescu – percuţie, Mario Florescu şi Flavius Trif – clarinet) a interpretat piese compuse de Nicolae Brânduş şi Constantin Râpă din repertoriul muzicii contemporane, iar actriţa Leopoldina Bălănuţă a recitat versuri semnate de poeţii Nichita Stănescu (’’Cântec despre adolescenţa lui Vasile Roaită’’ şi ’’Căderea oamenilor pe pământ’’) şi Mihai Eminescu (fragment din „Scrisoarea a III-a”).

„Vizionând în arhivă vechile Serate Muzicale care, inevitabil, au trebuit aduse la parametrii celor 100 de minute de emisie din grila actuală de programe, am rămas, nu impresionată, e prea puţin spus, ci cucerită de-a dreptul de dialogul sclipitor al lui Iosif Sava cu invitaţii săi. Câteva repere se cer enumerate: Leopoldina Bălănuţă, Dan Grigore, Nicolae Manolescu, Andrei Şerban, Constantin Bălăceanu Stolnici, Ioana Celibidache, Augustin Buzura şi lista poate continua.  În platoul emisiunii domnea o stare de comodă familiaritate. O mâţă trecea prin cadru şi sărea drept în braţele Leopoldinei Bălănuţă, asistentul de regie mai turna un pahar de apă invitaţilor, orchestra din platou acompania în surdină, Iosif Sava dădea indicaţii regizorale, conversa cu regia de studio, citea corespondenţa şi dialoga firesc cu telespectatorii. Totul de o prospeţime netrucată care îi făcea pe telespectatori părtaşi direcţi la o emisiune în care, nu o dată, s-au afirmat lucruri grave şi importante.  Această stare de bine, de participare, lăsa celor din faţa micilor ecrane o tensiune a aşteptării noilor emisiuni, o bucurie a revederii şi o nerăbdare a reîntâlnirii cum astăzi rareori se mai poate exersa la vreun post de televiziune. De aceste trăiri şi aşteptări, de întâlnirea cu Iosif Sava, omul-spectacol, dorim să se bucure şi cei care urmăresc astăzi programele Televiziunii Române’’ – mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...