loader
Foto

Liturghia solemnă de sfinţire a Basilicii Maria Radna, transmisă de TVR

În 2 august, începând cu ora 11.00, TVR 1 a transmis în direct liturghia solemnă de sfinţire a Basilicii Maria Radna, în cadrul ediţiei speciale Universul credinţei. Delegatul extraordinar al Suveranului Pontif a fost prezent la eveniment.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Unul dintre cele mai cunoscute şi venerate locuri de pelerinaj ale credincioşilor catolici din vestul ţării este cel numit Maria-Radna, din preajma staţiunii arădene Lipova. Recunoscut oficial de Biserică încă din 1750, locul găzduieşte străvechea mănăstire a Franciscanilor - „Sfânta Maria a Harurilor”. Tot aici se înalţă o maiestuoasă Basilică Papală.

(w882)

Clădirile ansamblului, ajunse într-o stare avansată de deteriorare, au beneficiat în ultimii trei ani de un program de reabilitare în valoare de 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 30 de milioane de lei, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. Diferenţa de bani a fost alocată de Guvernul României şi de beneficiar, adică Episcopia Romano-Catolică Timişoara. În 2 august 2015, aceste clădiri au fost inaugurate într-un cadru festiv. TVR 1 şi TVR + au transmis în direct, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii Universul credinţei, liturghia solemnă de sfinţire a Basilicii Maria Radna.

Mii de credincioşi au fost prezenţi duminică, 2 august, la Liturghia Solemnă şi la ceremoniile festive din acea zi, alături de ierarhi din toate cultele şi denominaţiile religioase, preoţi, oficialităţi şi numeroşi invitaţi speciali. La invitaţia Preasfinţitului Părinte Martin Roos, Episcop de Timişoara, la eveniment a fost prezent şi delegatul extraordinar al Suveranului Pontif, Arhiepiscopul Onorific de Köln Ioachim Meisner.

Pe lângă dimensiunea spirituală, ţinta declarată a proiectului este dezvoltarea regiunii şi turismului cultural în Regiunea Vest, prin includerea, în circuitul turistic, a Bisericii şi Mănăstirii Maria Radna. Conform reprezentanţilor mănăstirii, întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent din 2015, estimând că numărul de vizitatori se va dubla, acum fiind de 80.000 pe an.

Potrivit proiectului, în complexul actual de clădiri, trebuia să fie amenajate o bibliotecă cu zece mii de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe. Au mai fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice şi reamenajate spaţiile din jur, până la marginea DN 7.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului, iar conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci şi incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar in 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

Transmisiunea directă, realizată de TVR Timişoara, începe la ora 11.00. Producător: Dite Dinesz.

(w882)

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.