loader
Foto

Galerie foto

Literatură, generozitate şi politică externă... „Dincolo de alb şi negru”

Mirela Nagâţ, Laurenţiu Ciocăzanu şi Marian Voicu ne propun ediţii în premieră ale emisiunii de dialoguri aparte, difuzate sub genericul „Dincolo de alb şi negru”. Dezbaterile au fost la TVR 1 pe 17, 19 şi 20 octombrie, ora 19.00.

 

Scriitorul, eseistul, traducătorul şi editorul Bogdan-Alexandru Stănescu este primul invitat al săptămânii la „Dincolo de alb şi negru”.

Luni, 17 octombrie, de la ora 19.00, Mirela Nagâţ, moderatoarea ediţiei îl provoacă pe Bogdan-Alexandru Stănescu la o discuţie despre Nobelul pentru literatură, piaţa de carte şi alte poveşti cu scriitori străini.

(w882)

A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe când era junior editor al Ziarului de Duminică. De atunci, a publicat proză scurtă, poezie, romane şi a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, 2019. Din 2012 este doctor în filologie. Cărţile sale sunt în curs de traducere în Franţa (Phébus), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Janet 45), Croaţia (Fraktura) şi Macedonia (Antolog). La rândul său, a tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster şi Daniel Mendelsohn.

(w882)

Invitata jurnalistului Laurenţiu Ciocăzanu de miercuri, 19 octombrie, este actrița Iulia Mihalcea, promotor cultural, antreprenor și realizator al multor proiecte culturale din zona Tulcea-Delta Dunării. Iulia Mihalcea este implicată în ajutorarea refugiaților ucrainieni din zona Dobrogei și este inițiatoarea proiectului Vie Dans Une Valise („O viață într-o valiză”), un proiect multimedia inedit, având la bază parcursul refugiaților din sudul Ucrainei, prin vama Isaccea, tranzitând România, Ungaria, Austria, Germania și până în Paris, Franța. Urmărim dialogul despre ospitalitatea oamenilor din Dobrogea față de ucrainienii greu-încercați, dar și despre posibilitățile de dezvoltare ale Deltei Dunării miercuri, ora 19.00, la TVR 1.

(w882)

Iar joi, 20 octombrie, la „Dincolo de alb şi negru”, e rândul lui Marian Voicu să ne provoace la o discuţie serioasă, despre situaţia în Siria şi Orientul Mijlociu, alături de Dan Stoenescu, ambasadorul UE in Siria. Diplomat cu experiență în regiunea Orientului Mijlociu, Dan Stoenescu este din anul 2017 ambasadorul României în Republica Tunisiană. În perioada 2015-2016 a deținut funcția de ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni în Ministerul Afacerilor Externe. Și-a desfășurat activitatea în cadrul ambasadelor României la Madrid și Beirut. În perioada 2011 – 2013 a fost președinte al European Union National Institutes for Culture în Liban, ca reprezentant al Institutului Cultural Român.

(w882)

Lansată în această primăvară ca o serie de întâlniri cu personalităţi mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, dar care-şi duc meseria la nivel de artă, „Dincolo de alb şi negru” este o pledoarie pentru gândire. Despre invitaţii săi, Cătălin Ştefănescu – moderator în primul sezon al emisiunii – spunea că „ne învaţă că trebuie să gândim cu minţile noastre, să le punem la lucru. Pentru că e o perioadă când a gândi cu propria minte e un act extrem de necesar şi salvator”.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...