loader
Foto

Leşe: „Jocul este un prilej al apropierii, al afirmării personalității”

În această duminică, la „Drumul lui Leşe” am explorat universul mitic al jocului şi dansului românesc. În platoul emisiunii au fost prezenţi şi păstrătorii tradiţiei din Cetatea Ardudului. De la 18:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Am ieșit din postul Paștelui  mai luminați, mai optimiști, mai frumoși... Cea mai importantă exteriorizare a stării de bucurie este jocul. Odinioară, jocul se organiza în fiecare duminică din afara posturilor şi la marile sărbători de peste an, se manifesta spontan la clăci, șezători, nunți... Rânduia vremea și lumea. Jocul este un prilej al apropierii, al afirmării personalității, al descătușării energiilor trupești.

Odinioară, dacă un bărbat nu intra în joc mai mult timp, i se punea la îndoială bărbăția, iar fetele, dacă ieșeau din rost și încălcau normele comportamentale ale comunității, erau pedepsite prin interzicerea participării la joc.

În timpul jocului, muzica, ritmul, paşii dansatorilor sunt completaţi de strigături admirative sau ironice de o plasticitate uluitoare. Astfel, locurile în care se organizează jocul devin adevărate instituții culturale ale comunității.

„În zona Sătmarului am fost de tare multe ori. Însă, anul trecut, am descoperit o comunitate cosmopolită, trăind în armonie și rânduială sub veghea zidurilor Cetății Ardudului. Astăzi, i-am invitat pe Drumul lui Leșe, să joace și să ne povestească despre lumea lor. Sunt șvabi, sunt romi, sunt maghiari, sunt români. Au venit însoțiți de călăuzele spirituale ale comunității”, spune Grigore Leşe.

Alături de Grigore Leşe şi dansatorii Cetătţii Ardudului, în ediţia din 19 aprilie mai sunt invitaţi: Florin Zamfirescu, actor; Mircea Câcu, directorul Centrului de Cultură Ardud; Ştefan Berci, referent cultural, Primăria Ardud.

 

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...