loader
Foto

Galerie foto

„Lecţia de bunăvoinţă”, filă din Dosar România

În seara de Înviere, la  Dosar România , profesorii Niţa şi Mircea Nedea ne oferă o „Lecţie de bunăvoinţă”. Ei  pregătesc tineri liceeni ce vor să ajungă doctori, dar nu au bani pentru plata meditaţiilor. O poveste din România de azi, în reportajul Cristinei Ţilică - sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

În ultimii 10 ani, peste 14.000 de medici au plecat din ţară, mulţi chiar în timpul rezidenţiatului. Statisticile arată că, la fiecare 6 ore, un specialist român a decis că nu mai poate profesa în ţară.

În timp ce România a devenit ţara cu cei mai puţini medici din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori, doi profesori din judeţul Iaşi pregătesc medici pe bandă rulantă. Gratis.

De 7 ani, un proiect unic în România se desfăşoară la Iaşi: soţii Niţa şi Mircea Nedea pregătesc tineri liceeni care îşi doresc să ajungă doctori, dar, provenind din familii cu venituri reduse, nu au bani pentru plata meditaţiilor. Bilanţul la ultima admitere la facultate este unul onorant: 60 dintre cei peste 100 de tineri pregătiţi, fără a implica vreun cost, de cei doi profesori de biologie au intrat la Medicină. Povestea din spatele acestei poveşti de succes impresionează într-un mod special. Proiectul SAPED (studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi), pe care l-au implementat cei doi dascăli, a pornit de la un vis neîmplinit al celor doi soţi - acela de a deveni medic. Aflăm povestea succesului acestui proiect la Dosar România de sâmbătă, 7 aprilie, ora 21.00.

(w882)

„Şi în capitalism, şi în comunism am sesizat că tinerii săraci nu sunt sprijiniţi în tot ceea ce înseamnă nevoile lor. În această democraţie pe care cu drag o îmbrăţişăm ca ideologie, copiii săraci nu sunt sprijiniţi, ba cred că sunt şi uitaţi. Acest proiect ar fi trebuit să nu fie, aceşti copii ar fi trebuit să beneficieze de ajutor din partea statului”, spune Mircea Nedea, unui dintre iniţiatorului proiectului ce susţine egalitatea de şanse.

„Voi scăpa de noroaiele din sat!”, a fost primul gând care i-a trecut prin minte Paraschivei, în urmă cu 7 ani. Drumul spre meseria de doctor nu a fost uşor pentru Paraschiva Apostol, una dintre beneficiarele proiectului SAPED de la Iaşi.

Copilaria i-a fost marcată de greutăţi şi a trăit puţine momente frumoase. A fost dată la o şcoală specială unde stătea la cămin pentru că părinţii nu aveau cu ce să o hrănească şi nici cu ce să o întreţină. Din cauza situaţiei financiare precare, a neadaptării la condiţiile de cămin, Paraschiva a abandonat şcoala în clasa a VI-a. A reluat şcoala la 17 ani prin programul A doua şansă. Pe lângă activitatea de voluntariat pe care o desfăşura, Paraschiva şi-a căutat un loc de muncă. În timpul cursurilor de liceu, parcurse la seral, a fost nevoită să muncească la spaţii verzi sau în seră pentru a se întreţine. Acum este studentă la Medicină.

(w882)

„Paraschiva este un exemplu de urmat. Astfel de exemple sunt multe în România şi ar trebui popularizate, pentru că foarte mulţi oameni sunt disperaţi, au în viaţă momente foarte grele”, spune Mircea Nedea. Iar povestea Paraschivei nu e singura. Le vom afla şi pe ale altor studenţi pregătiţi de soţii Nedea la Dosar România de la TVR 1. Sâmbătă, de la ora 21.00.

Realizator ediţie: Maria Cristina Ţilică

Producător: Ioana Mureşan

 

Despre Dosar România:

Este emisiunea de reportaje, documentare şi anchete a postului TVR 1 pune telespectatorul faţă în faţă cu istoria cotidiană. La Dosar România, reporteri şi realizatori premiaţi relatează întâmplări în care ne regăsim cu toţii, filmează poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice, analizează implicaţii şi consecinţe ale ştirilor de moment. În fiecare sâmbată, la ora 21.00, Alina Amza, Cristina Ţilică, Alina Grigore, Ioana Mureşan, Codruţa Angelescu, Răzvan Butaru, Cornel Mihalache şi Gabriel Geamănu realizează Dosar România, emisiunea care dezvăluie oameni obişnuiţi cu frânturile lor de viaţă, dar şi personaje care influenţează destine sau se află în situaţii-limită. Reportajele noului sezon Dosar România sunt la TVR 1 în fiecare sâmbătă, începând cu 17 martie.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...